Kuzularda Diyetle Verilen Protein ve Tanen Düzeyinin Besi Performansı, Rumen Uçucu Yağ Asidi Profili ve Metan Üretimi Üzerine Etkisi


Kutay H., Görgülü M.

Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online), cilt.40, sa.1, ss.209-216, 2025 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmanın amacı, etçi tip kuzularda iki farklı protein düzeyi ( %14 ve %18) ile iki farklı tanen düzeyini ( %0 ve %4) test etmektir. Toplam 36 Çukurova Etçi Tip kuzu (3/8 Rambouillet, 3/8 Île de France, 1/8 Awassi, 1/8 Sakız) 24,69 ± 0,87 kg canlı ağırlıkta başlangıç yapmış, her biri 9 erkek kuzudan oluşan 4 gruba ayrılmış ve her grupta 3 kuzudan oluşan 3 tekerrür bulunmuştur. Rasyonlar izokalorik olarak düzenlenmiştir. Her deneme yemi, %10 kıyılmış yonca otu ve %90 konsantre yem içeren toplam karışık rasyon şeklinde hazırlanmıştır. Günlük canlı ağırlık artışı ve yem dönüşüm oranları hiçbir faktörden etkilenmemiştir (P > 0,05), ancak yem tüketimi protein düzeyi ile protein × tanen düzeyi etkileşiminden etkilenmiştir (P < 0,01). Rumen sıvısında asetik ve propiyonik asitler üzerinde faktörlerin anlamlı etkisi görülmemiştir (P > 0,05). Buna karşılık bütirik ve valerik asitler, diyetin tanen düzeyi ile protein × tanen düzeyi etkileşiminden etkilenmiştir (P < 0,05). İzobütirik asit hem ana faktörlerden hem de etkileşimlerinden etkilenmiştir (P < 0,05). Protein düzeyindeki artış izobütirik asit miktarını artırırken, diyete tanen ilavesi izobütirik asit düzeyini düşürmüştür; bu azalma yüksek proteinli diyette daha belirgin, düşük proteinli diyette ise daha hafif olmuştur. Rumen sıvısındaki izovalerik asit, diyet protein düzeyinden etkilenmiştir (P < 0,001); yüksek proteinli diyet alan kuzularda konsantrasyon daha yüksek bulunmuştur (0,32 mmol/L’ye karşı 0,67 mmol/L). 24 saatlik toplam gaz üretimi protein × tanen düzeyi etkileşiminden, 24 saatlik metan üretimi ise tüm faktörlerden etkilenmiştir (P < 0,05). Tanen, düşük proteinli diyette toplam gaz üretimini azaltmış, ancak yüksek proteinli diyette artırmıştır. Benzer şekilde, tanen düşük proteinli diyette 24 saatlik metan üretimini değiştirmezken, yüksek proteinli diyette artırmıştır. Sonuç olarak, başlangıç canlı ağırlığı 25 kg olan kuzular, diyet protein düzeyinin artırılmasından ve diyette tanen kullanımından fayda görmemiştir. Bununla birlikte, izoasit üretimleri değerlendirildiğinde tanen, protein yıkımını azaltmıştır.
The aim of this study was to evaluate two protein levels (14% and 18%) and two tannin levels (0 and 4%) in fattening meat-type lambs. The total of thirty-six Çukurova Meat Type lambs (3/8 Rambouillet, 3/8 Ile de France, 1/8 Awassi, 1/8 Chios) having 24.69±0.87 kg initial live weight divided into 4 groups having 9 male lambs with three replicates consisting three lambs in each. The total mixed rations for each treatment were prepared using 10% chopped alfalfa hay and 90% concentrate, ensuring they were isocaloric. Daily weight gain and feed conversion ratios were not affected by any of the factors (P>0.05). However feed intake was significantly affected by protein level and interaction between protein and tannin level (P<0.01). The factors did not significantly affect the concentrations of acetic and propionic acids in rumen fluid (P > 0.05). However, butyric and valeric acids were influenced by tannin level and the protein x tannin interaction (P < 0.05). Isobutyric acid was influenced by both protein and tannin levels, as well as their interaction (P < 0.05). Increase in protein level caused an increase in isobutyric acid, while addition of tannin to the diet decreased isobutyric acid in the rumen fluid. The decrease in isobutyric acid was more pronounced in the high protein diet compared to the low-protein diet. Isovaleric acid was significantly affected by dietary protein level (P < 0.01), with lambs receiving a high-protein diet having a higher concentration (0.32 vs. 0.67 mmol/L) compared to those on a lowprotein diet. Total 24-hour gas production was affected by the interaction between protein and tannin levels, while 24-hour methane production was affected by all factors (P < 0.05). Tannin decreased total gas production in the low-protein diet but increased it in the high-protein diet. Similarly, tannin did not affect 24-hour methane production in the low-protein diet but increased methane production in the high-protein diet. In conclusion, lambs with an initial body weight of 25 kg did not benefit from an increase in dietary protein or the inclusion of tannins in their diet. However tannin decreased protein degradation when the isoacids production was evaluated.