Black Sea Journal of Public and Social Science , cilt.3, sa.2, ss.75-81, 2020 (Hakemli Dergi)
Nüfusun hızla artmasına paralel olarak gıda ürünlerine olan ihtiyacın karşılanması için geliştirilen endüstriyel tarım
uygulamaları verimliliği arttırsa da çevreye karşı olumsuz etkileri olabilmektedir. Endüstriyel tarım uygulamalarında
fosil yakıt kullanımı, kimyasal girdi kullanımı ve su kaynakları zarar verici boyutlarda kullanılmaktadır. Tarımsal üretim
sistemlerinde sürdürülebilirliğe ilişkin kaygılar çevreye olumsuz etkileri olmayan teknolojiler ve uygulamaların
geliştirilmesi suretiyle giderilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri,
Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Zootekni Bölümü öğrencilerinden oluşan 219 kişilik
katılımcı ile anket yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Örneklem seçiminde tamsayım örnekleme yöntemi
uygulanmış ve gönüllülük ilkesi esas alınarak 219 öğrenci belirlenmiştir. Toplanan veriler SPSS paket programı
kullanılarak frekans ve ortalamaları hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin %87’sinin
sürdürülebilir tarımın neyi ifade ettiğini bildikleri ve bunların tamamı gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir çevre
bırakmak adına üniversitede sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin geliştirilmesini istedikleri belirlenmiştir.
Sürdürülebilirlik araçları arasında en çok bilinenler sırasıyla; organik tarım ve ekolojik tarım olduğu belirlenmiştir.
Parallel to the rapid growth of the population, industrial agriculture practices developed to meet the need
for food products increase productivity, but can have negative effects on the environment. Fossil fuel use, chemical
input usage and water sources are used in industrial agriculture applications in harmful dimensions. Sustainability
concerns in agricultural production systems need to be addressed by developing technologies and practices that do not
have negative effects on the environment. In this study, data was collected by using a questionnaire method with 219
participants from Çukurova University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Plant Protection, Agricultural
Economics, Field Crops, Soil Science and Animal Science Department. In the sample selection, the counting method was
applied and 219 students were determined based on the principle of volunteering. The collected data were calculated
and evaluated using the SPSS package program. In the study, it was determined that 87% of the students knew what sustainable agriculture meant and they wanted to develop sustainable agricultural activities in the university in order to
leave a more sustainable environment for the next generations. The most known sustainability tools are; organic
farming and ecological farming.