1.4.1.8 GÖNCÜ KARAKÖK, S., ÜÇEŞ, H., ÖZKÜTÜK, K., 2005. Farklı Et ve Süt Fiyat Koşullarında Farklı Üretim Düzeylerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Çalışma. Ağustos 2005, Yıl:21 Say:243; 22-26s


Creative Commons License

GÖNCÜ KARAKÖK S.

HASAD Dergisi, cilt.21, ss.22-26, 2005 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Cilt numarası: 21 Konu: 243
  • Basım Tarihi: 2005
  • Dergi Adı: HASAD Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.22-26

Özet

Türkiye’nin 1935’te 44.3 milyon hektar olan doğal mera yapısı 1996’da 12.8 milyon hektara inmiştir (Akman, 2001). Sığır yetiştiriciliğinde ekonomik üretime büyük katkıda bulunan mera yapısı ve üretim deseni artık özelliğini kaybetmiş durumdadır. Hem süt hem de et üretimi açısından sığır yetiştiriciliğinde entansif üretim en geçerli yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sığır yetiştiriciliğinde, emek yoğun sektörden  bilgi yoğun sektör konumuna gelip maliyetleri düşürmek için bilgiden faydalanmak önemli gelişmelere adım olacaktır. Üretim süreci içerisinde bilgiyi ve teknolojiyi kullanarak ekonomik üretim yapabilen işletmeler başarılı sonuç elde edip ilerleyen tarım sektörü içerisinde hak ettiği yeri alacaktır.

İşletme giderlerini etkileyen pek çok faktör içinde büyük bir kısmını yem giderleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada dikkate alınarak süt ve et üretiminin ele geçen fiyatlarla ilişkisinin yetiştirici açısından incelenmesi amaçlanmıştır. 

Turkish pasture capacity was 44.3 billion ha in 1935 and decrased 12.8 billion ha in 1996. Although pasture capacity has effective   support on economical cattle productio, there is significant loss of quantity and quality of pasture. In cattle breeding, either in milk production or in meat production intensive system is the only solution in terms of economic aspects. 

In cattle breeding, for lowering cost sectoral view should better shift from manpower oriented  to technical information will take important role for futher development. During the production period the compaies are avaible to use information and technology will get successful result interms of economical production also they will have distinguished place on progressive animal breeding sector.

There are many  factors influencing the milk production economy the feed cost is the one of them which takes larger percent among the expenditures. In this study, ıt is aimed to evaluate of relaition between production level and milk and meat price chances on the side of farmers.