Yem Kaynaklı Borun Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yağ Asidi Profiline Etkisi


Creative Commons License

Öz M., İnanan B. E., Dikel S.

European Journal of Science and Technology, sa.31, ss.188-191, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu araştırmada su ürünleri yetiştiriciliği açısından çok önemli bir balık türü olan gökkuşağı alabalığı yemine %0, % 0,01, % 0,05, % 0,10 ve % 0,20 oranlarında bor ilave edilmiş ve 90 gün boyunca besleme yapılmıştır. Borik asit olarak ilave edilen borun, gökkuşağı alabalığının yağ asidi profili üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma başlangıcında yaklaşık 90 gram alabalıklar, 295 gram ağırlığa kadar beslenmiş ve hasat edilerek analize hazırlanmıştır. Balıkların filetoları çıkartıldıktan sonra balığın dorsal kısmında bulunan kaslar alınarak homojenize edilmiştir. Araştırmada balık kas dokusunun temel doymuş yağ asitlerini (DYA); laurik asit (C12:0), miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0), margaric asit (C17:0), asit (C18:0), arachidic acid (C20:0) ve lignoceric asit (C24:0) oluşturmaktadır. Gökkuşağı alabalığı kas dokusunun temel tekli doymamış yağ asitlerini (TDYA); myristoleic acid (C14:1), palmitoleic acid (C16:1), oleic acid (C18: n9), vaccenic acid (C18:1 n7), eicosenoic acid (C20:1) ve erucic acid (C22:1n9) oluşturmuştur. Balıketinden ekstrakte edilen balık yağının temel çoklu doymamış yağ asitlerini (ÇDYA) ise; linoleic acid (C18:2 n6), α-linolenic acid (C18:3 n3), eicosadienoic acid (C20:2) arachidonic acid (C20:4 n6), eicosapentaenoic acid (C20:5 n3) ve docosahexaenoic acid C22:6 n3) oluşturmuştur. Araştırma sonucunda; en yüksek DYA ve TDYA oranı kontrol gurubunda görülürken en düşük DYA ve TDYA oranı en fazla bor uygulanan grupta görülmüştür. Balık yemlerine ilave edilen bor balıketinin ÇDYA oranlarında artış sağladığı görülmektedir. Yem kaynaklı borun yağ asidi profilini etkilediği sonucuna varılmıştır.