Çilek Yetiştiriciliğinde Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Verim, Meyve Kalitesi, Bitki Büyümesi ve Beslenmesi Üzerine Etkisi


Creative Commons License

KILIÇ N., Dasgan H. Y., ikiz b.

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, cilt.9, sa.1, ss.1-12, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Çileğin besin değeri ve sağlık açısından faydalarından dolayı her geçen yıl önemi daha fazla anlaşılmaktadır. Sağlık bilinciyle insanların kaliteli organik meyvelere olan talepleri artmaktadır. Organik çilek üretiminde verim ve ürün kalitesini artırıcı bitki besleme konularında araştırmaların artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, piyasada kolayca bulunabilen organik tarıma ruhsatlı bitki besleme ürünlerinin, yüksek verimlilik ve üründe kalite için organik çilek yetiştiriciliğinde bitki beslenme optimizasyonu hedeflenmiştir. Araştırmada 1) Gübresiz (kontrol), 2) Katı solucan gübresi taban (Ekosolfarm)+Sıvı solucan gübresi üstten (Ekosolfarm), 3) Katı çiftlik gübresi taban (Biofarm)+Sıvı hümik-fülvik asit üstten (Botanica), 4) Katı çiftlik gübresi taban (Biofarm)+Sıvı hümik-fülvik asit üstten (Botanica)+Mikrobiyal sıvı gübre üstten (Biosupp Ultron), 5) Katı solucan gübresi taban (Ekosolfarm)+Sıvı solucan gübresi üstten (Ekosolfarm)+Mikrobiyal sıvı gübre üstten (Biosupp Ultron). Çalışmada, uygulamaların meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla bitki büyüme parametreleri, bitki başına verim, meyve ağırlığı(g), pH, SÇKM, Asitlik, SÇKM /Asit, bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda uygulamalar içerisinde en yüksek toplam verim (242.96 g bitki-1), en iri meyveler (18.43 g), en düşük asitlik değeri, en uzun kök, en kalın gövde ve yaprakta en iyi azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerikleri, 5 nolu “Katı solucan gübresi taban(Ekosolfarm)+Sıvı solucan gübresi üstten (Ekosolfarm)+Mikrobiyal sıvı gübre üstten (Biosupp Ultron)” uygulamasından elde edilmiştir.
Thanks to the recent trends in health awareness, there has been an increasing demand for quality organic fruits. In this respect, due to their nutritional values and health benefits, the significance of strawberries has been much recognized, indicating a need for research on plant nutrition to enhance yield and product quality in organic strawberry production. Therefore, this study scrutinized the optimization of plant nutrition products readily available in the market with a license for organic agriculture on high productivity and crop quality in organic strawberry cultivation. The study investigated five different treatments, including 1) No fertilizer (control), 2) Solid vermicompost from the bottom (Ekosolfarm)+Liquid vermicompost from the top (Ekosolfarm), 3) Solid farm manure from the bottom (Biofarm)+Liquid humic-fulvic acid from the top (Botanica), 4) Solid farm manure from the bottom (Biofarm)+Liquid humic-fulvic acid from the top (Botanica)+Microbial liquid fertilizer from the top (Biosupp Ultron), 5) Solid vermicompost from the bottom (Ekosolfarm)+Liquid vermicompost from the top (Ekosolfarm)+Microbial liquid fertilizer from the top (Biosupp Ultron). In addition, plant growth parameters, yield per plant, fruit weight (g), pH, TSS, Acidity, TSS / Acid, and plant nutrient contents were studied to determine the effects of treatments on fruit yield and quality. As a result of the study, the highest total yield (242.96 g plant-1), the largest fruits (18.43 g), the lowest acidity value, the longest root, the thickest stem and the best nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium contents in the leaves were obtained with the treatment of no. 5 that is "Solid vermicompost from the bottom (Ekosolfarm) + Liquid vermicompost (Ekosolfarm ) from the top + Microbial liquid fertilizer (Biosupp Ultron) from the top ".