Bu çalışmada hasat sonrası meyvelerde yenilebilir film kaplama olarak kullanılan Kitosan’ın ‘Sweetheart’ kiraz çeşidinde muhafaza ve raf ömrü süresince meyve kalite kriterlerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada kirazlar 0°C ön soğutma suyundan geçirilerek meyve yüzeyindeki su kalıntıları kuruduktan sonra meyveler 4 gruba ayrılmış ve meyvelere %0 (kontrol), %0.5, %1.0 ve %1.5 Kitosan uygulanmıştır. Meyveler 0°C’de %90-95 oransal nemde (ON) 21 gün modifiye atmosfer poşet içinde muhafaza edilmiş ve muhafaza sonrası 20°C’de %65 ON’de 2 gün raf ömrüne bırakılmıştır. Meyvelerde muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı (%), meyve kabuk rengi (h°), meyve eti sertliği (N), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%, SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (%, TEA), meyve şekeri (früktoz, glikoz), organik asit içeriği (malik asit), antioksidan aktivitesi (%), toplam fenolik madde içeriği, pitting (çöküntü), çürüme, sapta klorofil miktarı, sapta kuruma gibi fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ‘Sweetheart’ kiraz meyvesinde %1.0 Kitosan yenilebilir film kaplama uygulamasının muhafaza ve raf ömründe çürüme, ağırlık kaybı, çöküntü, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, TEA, SÇKM, meyve şeker, organik asit ve toplam fenolik madde içeriğinde ve antioksidan aktivitesinde etkili olduğu bulunmuştur.
In this study, the effect of Chitosan, which is used as an edible film coating on post-harvest fruits, on fruit quality criteria during storage and shelf life of the 'Sweetheart' cherry variety was investigated. In the study, after the cherries were passed through 0°C pre-cooling water and the water residues on the fruit surface dried, the fruits were divided into 4 groups and 0% (control), 0.5%, 1.0% and 1.5% Chitosan was applied to the fruits. The fruits were stored in modified atmosphere bags at 0°C and 90-95% relative humidity (ON) for 21 days and then left for a shelf life of 2 days at 20°C and 65% ON. Physical and chemical analyzes such as weight loss (%), fruit peel color (hue), fruit firmness, total soluble solids (%, TSS), titratable acidity (%, TA), fruit sugar (fructose, glucose), organic acid content (malic acid), antioxidant activity (%), total phenol content, pitting (settling), decay, stem chlorophyll content, stem drying were performed on fruits during storage and shelf life. As a result of the evaluations, it was found that 1.0% Chitosan edible film coating application on ‘Sweetheart’ cherry fruit was effective on decay, weight loss, pitting, fruit peel color, fruit firmness, TA, TSS, fruit sugar, organic acid and total phenolic substance content and antioxidant activity during storage and shelf life.