Kişilerarası Duyarlılığı Etkileyen Psikolojik Değişkenler: Bağlanma Stilleri ve Kişilik Özellikleri (Tıp Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma)


Creative Commons License

TUNÇ A., BULUT M. B.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sa.61, ss.1-14, 2024 (ESCI) identifier

Özet

Kişilerarası duyarlılık etrafımızdaki bireylerin davranışlarının yargılanması ve bu yargılamalardan çıkarımda bulunmak olarak tanımlanabilmektedir. Bağlanma, bireyin ilk yaşam evrelerinde bakım vereni ile sonrasında ise akranlarıyla, arkadaşlarıyla veya duygusal ilişkide olduğu insanlarla kurduğu bağ olarak ifade edilebilir. Kişilik ise bireylerin sahip oldukları ve nispeten tutarlı olan özelikler bütünüdür. Bu çalışmanın amacı, saplantılı bağlanma ve duygusal dengesizliğin kişilerarası duyarlılık üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu kapsamda 192 (107 kadın, 84 erkek) gönüllü tıp fakültesi öğrencisine ulaşılmıştır. Veriler Belirti Kontrol Listesi 90R, Yetişkin Bağlanma Stilleri Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği ve demografik bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde nicel analiz tekniklerinden korelasyon ve hiyerarşik regresyon analizinden faydalanılmıştır. Bulgular hem saplantılı bağlanmanın hem de duygusal dengesizliğin kişilerarası duyarlılıkla anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bunlara ek olarak, saplantılı bağlanma ve duygusal dengesizlik kişilerarası duyarlılık değişkenindeki varyansın %37’sini açıklamakta, cinsiyetin kişilerarası duyarlılık üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Elde edilen sonuçlar, ilgili literatür temelinde tartışılmış ve ileride bu alanda çalışma yapmak isteyenlere önerilerde bulunulmuştur.
Interpersonal sensitivity can be defined as judging the behaviors of individuals around us and making inferences from these judgments. While attachment can be defined as the bond that an individual establishes with their caregiver in the early life stages and later with peers, friends, or people with whom they have an emotional relationship, personality is a set of relatively consistent characteristics that individuals possess. This study aimed to examine the effects of preoccupied attachment and emotional instability on interpersonal sensitivity in medical faculty students. In this context, 192 (107 females, 84 males, and 1 participant did not specify gender) medical faculty students voluntarily participated in the study. Data were collected through Symptom Checklist 90R, Adult Attachment Styles Scale, Five Factor Personality Traits Scale, and a demographic information form. Correlation and simple regression analysis, which are quantitative analysis techniques, were employed to analyze the data. The findings show that both preoccupied attachment and emotional instability have a significant relationship with interpersonal sensitivity. In addition, preoccupied attachment and emotional instability explain 37% of the variance in interpersonal sensitivity. The results were discussed based on the relevant literature, and suggestions for future studies were provided accordingly.