SU ÜRÜNLERI YETIŞTIRICILIĞINDE BALIK SAĞLIĞI, Aysel ŞAHAN, Editör, Serüven, Ankara, ss.7-20, 2023
I.
Giriş
Bu çalışma, balıklarda stres kavramı, stresörler ve
bunların balıklar üzerindeki etki mekanizmaları ile stres yönetimi konularını önceki
çalışmalarla destekleyerek, sunmayı amaçlamaktadır.
Stres, negatif ve pozitif etkileri içeren, ancak
daha çok fiziksel, kimyasal veya biyolojik etkilerin, canlıların, organ ve
metabolizmalarının bozulmasına ve verimliliklerinin azalmasına neden olduğu faktörlerin tamamı olarak tanımlanabilir. Stres
üzerine farklı dönemlerde, farklı araştırıcılar tarafından, tüm canlıları
kapsayan, değişik tanımlamalar yapılmıştır.
Stres,
vücudun kendisine yöneltilen herhangi bir etkene karşı spesifik olmayan, doğal tepkisidir
(Selye, 1973).
Homeostasi
oluşturmak, kurmak veya sürdürmek için hayvanların hareketi sırasında meydana
gelen fizyolojik tepkilerin toplamıdır (Wedemeyer ve McLeay, 1981).
Bir
stres faktörünün veya etkeninin canlıda normal dinlenme veya homeostatik
durumdan sapmasına neden olan durumlardır (Barton ve Iwama, 1991).
Organizma
normal homeostatik koşullarının dışında bir durumla karşılaştığında bu durumu
yeniden düzene koyma girişiminde bulunduğunda, meydana gelen biyolojik olaylar
dizisidir (Barton, 1997).
Organizmanın
hayatta kalma mücadelesi veya güçlü bir etken karşısında homeostatik dengeleri
yeniden kurmaya çalışırken, ortaya çıkan fizyolojik olaylar zinciridir (Schreck,
2000).