Comparison of Female and Male Individuals in Terms of Carcass Amount of The Edible Water Frog Pelophylax Ridibundus (Pallas, 1771)


Creative Commons License

Alkaya A., Şereflişan H., DİKEL S.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.3, pp.401-404, 2019 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

The carcass amount of the male and female frogs collected from the nature (Pelophylax ridibundus) were Determined by measuring body length (SVL) and hind leg length of the carcass, hind leg, skin, head and liver weight. The mean SVL of the female frogs was measured as 91.6 ± 0.53 mm and the males as 81.1 ± 0.69 mm the difference was found to be statistically significant. The mean length values of the hind legs consumed as food were found to be 72.0 ± 0.65 mm in female frogs and 68.0 ± 0.53 mm in male frogs, and the difference was not statistically significant. The mean weight of the hind legs was 21.45 ± 5.06 g in female frogs and 15.53 ± 2.94 g in male frogs, and these amounts were approximately 25% of the total body weight in both sexes. In this study, the average weight of female frogs consumed as body, carcass and food was higher than male frogs. These weight differences between female frogs and male frogs were also found to be statistically significant. Carcass weights constitute approximately 50% of the total weight in both male and female individuals. As a result of the cutting process outside the carcass; the average weight of skin, head and liver were higher in female frogs than in male frogs. Except for the other parts of the carcass were determined to be important differences between male and female individuals, except the head weight. The average amount of frog skin, which is an important industrial product, was found to be 8.07 ± 2.04 g in female frogs and 5.66 ± 1.21 g in male frogs. The ratio of these values was found to correspond to 10% of the total body weight. In this study, it was investigated that the female frogs were better in terms of carcass gain than male frogs and the amount of head, liver and skin outside the carcass amount was determined and evaluated.
Doğadan toplanan erkek ve dişi kurbağaların (Pelophylax ridibundus), boy uzunluğu (SVL) vearka bacak uzunluğu ile karkas, arka bacak, deri, baş ve karaciğer ağırlığı alınarak karkas miktarıbelirlenmeye çalışılmıştır. Dişi kurbağaların ortalama SVL değeri 91,6±0,53 mm, erkeklerin81,1±0,69 mm olarak ölçülerek, aradaki farkın istatiksel açıdan önemli olduğu tespit edilmiştir.Gıda olarak tüketilen arka bacakların ortalama uzunluk değerleri, dişi kurbağalarda 72,0±0,65mm, erkek kurbağalarda 68,0±0,53 mm tespit edilmiş ve aradaki farkın istatiksel açıdan önemliolduğu görülmemiştir. Arka bacakların ortalama ağırlıkları dişi kurbağalarda 21,45±5,06 g, erkekkurbağalarda 15,53±2.94 g olduğu ve her iki cinsiyette de bu miktarların toplam vücut ağırlığınınyaklaşık %25’ine denk geldiği belirlenmiştir. Çalışma esnasında dişi kurbağaların sırasıyla vücut,karkas ve gıda olarak tüketilen arka bacaklarının ortalama ağırlıkları, erkek kurbağalara göre dahayüksek miktarda tespit edilmiş olup; dişi kurbağalar ile erkek kurbağalar arasındaki bu ağırlıkfarkları aynı zamanda istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Karkas ağırlıkları, hem dişi hem deerkek bireylerde toplam ağırlığın yaklaşık olarak %50’sini oluşturmaktadır. Kesim işlemisonucunda karkas dışında kalan; deri, baş ve karaciğerin ortalama ağırlıkları dişi kurbağalardaerkek kurbağalara oranla daha fazla miktarda bulunmuştur. Dişi ve erkek bireyler arasında başağırlığı hariç karkas dışında kalan diğer kısımlar arasındaki farkların önemli olduğu belirlenmiştir.Kurbağa derisi önemli bir sanayi ürünü olup, miktarı dişi kurbağalarda ortalama 8,07±2,04 g,erkek kurbağalarda ortalama 5,66±1,21 g bulunmuştur. Bu değerlerin oranı, toplam vücutağırlığının %10’una denk geldiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada, dişi kurbağaların erkekkurbağalardan karkas kazancı bakımından daha iyi olduğu ve karkas miktarı dışında kalan, baş,karaciğer ve derinin miktarı tespit edilerek değerlendirilmesi araştırılmıştır.