Su ürünleri yetiştiriciliğinde postbiyotik ve paraprobiyotiklerin yeri


Aydın F.

Marine and Life Sciences, cilt.5, sa.1, ss.26-36, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.51756/marlife.1287544
  • Dergi Adı: Marine and Life Sciences
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus
  • Sayfa Sayıları: ss.26-36
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Su ürünleri yetiştiriciliğinde, antibiyotiklere alternatif olarak çevre dostu yem katkı maddelerinin (probiyotik, prebiyotik, sinbiyotik) kullanımı son yıllarda hızla artmaktadır. Yeterli miktarlarda uygulandığında konakçıya sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak kabul edilen probiyotik ürünlerde, üretim aşamaları sırasında ve üretimden sonra ölü hücreler ile karşılaşılabilmektedir. Buna rağmen konakçıda faydalı etkiler gösteriyor olmaları cansız mikrobiyal hücreler veya hücrelerin parçalanmasıyla oluşan hücre bileşenlerinin de etkili olabileceği ‘postbiyotik ve paraprobiyotik’ olarak ifade edilen tanımların kullanılmasını beraberinde getirmiştir. Bu derlemede, postbiyotik ve paraprobiyotik kavramlarının alternatif tanımları, postbiyotik ve paraprobiyotiklerin elde edilme yöntemleri ve su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanım alanlarına dikkat çekilmiştir.