İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN GIDA ARZ GÜVENLİĞİNE ETKİLERİ


Creative Commons License

Öztürk H. H., Ayhan B., Atay Ü., Turgut K.

9.INTERNATIONALCONFERENCE ONAGRICULTURE,ANIMAL SCIENCESANDRURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.330-358

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.330-358
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel gıda sistemi, gıdanın üretimi, işlenmesi, dağıtımı, hazırlanması ve tüketimi ile ilgili tüm unsurlar (çevre, insanlar, girdiler, süreçler, altyapılar, kurumlar vb.) ve faaliyetler ile küresel düzeyde sosyoekonomik ve çevresel sonuçlar da dahil olmak üzere, bu faaliyetlerin çıktılarını kapsar. Küresel gıda sistemindeki üretim öncesi ve sonrası faaliyetlerle ilişkili toplam sera gazı (GHG) emisyonları, toplam net antropojenik GHG emisyonlarının %2137’si düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Nüfus ve gelir düzeylerinde öngörülen artışlar, tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle birleştiğinde, gelecek yıllarda gıda, yem ve su talebini artıracaktır. Bu artışların, arazi yönetimi uygulamalarıyla birlikte, arazi kullanım değişikliği, gıda güvensizliği, su kıtlığı, karasal GHG emisyonları, karbon tutma potansiyeli ve biyolojik çeşitlilik için etkileri olacaktır. Bu bildiride, gelecek yıllarda gıda arz güvenliğinin sağlanması için gerekli teknik, ekonomik ve sosyal önlemler tartışılmıştır. Gıda arz güvenliğini sağlamaya yönelik adaptasyon önlemleri arasında, ürün çeşitlendirmesine ve entegre tarım-su ürünleri yetiştiriciliği (hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği) uygulamalarına daha fazla yatırım ve su kullanım teknolojilerinin iyileştirilmesi yer alır. Entegre su kaynakları yönetimi gibi ekosistem tabanlı yaklaşımlar, adaptasyonun mevcut stratejilere dahil edilmesinde başarılar göstermektedir.