9.INTERNATIONALCONFERENCE ONAGRICULTURE,ANIMAL SCIENCESANDRURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.330-358
Küresel gıda sistemi, gıdanın üretimi, işlenmesi, dağıtımı, hazırlanması ve tüketimi ile ilgili tüm
unsurlar (çevre, insanlar, girdiler, süreçler, altyapılar, kurumlar vb.) ve faaliyetler ile küresel düzeyde
sosyoekonomik ve çevresel sonuçlar da dahil olmak üzere, bu faaliyetlerin çıktılarını kapsar. Küresel
gıda sistemindeki üretim öncesi ve sonrası faaliyetlerle ilişkili toplam sera gazı (GHG) emisyonları,
toplam net antropojenik GHG emisyonlarının %2137’si düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir.
Nüfus ve gelir düzeylerinde öngörülen artışlar, tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle
birleştiğinde, gelecek yıllarda gıda, yem ve su talebini artıracaktır. Bu artışların, arazi yönetimi
uygulamalarıyla birlikte, arazi kullanım değişikliği, gıda güvensizliği, su kıtlığı, karasal GHG
emisyonları, karbon tutma potansiyeli ve biyolojik çeşitlilik için etkileri olacaktır. Bu bildiride,
gelecek yıllarda gıda arz güvenliğinin sağlanması için gerekli teknik, ekonomik ve sosyal önlemler
tartışılmıştır. Gıda arz güvenliğini sağlamaya yönelik adaptasyon önlemleri arasında, ürün
çeşitlendirmesine ve entegre tarım-su ürünleri yetiştiriciliği (hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği)
uygulamalarına daha fazla yatırım ve su kullanım teknolojilerinin iyileştirilmesi yer alır. Entegre su
kaynakları yönetimi gibi ekosistem tabanlı yaklaşımlar, adaptasyonun mevcut stratejilere dahil
edilmesinde başarılar göstermektedir.