Organic Agriculture Statistics In Turkey


Sayğı H.

II. International Conference on Global Practice of Multidisciplinary Scientific Studies, Batumi, Gürcistan, 26 - 28 Temmuz 2022, ss.308-325

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Batumi
  • Basıldığı Ülke: Gürcistan
  • Sayfa Sayıları: ss.308-325
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyada, organik tarım 186 ülkede yaklaşık 72 milyon hektar alanda üç milyon çiftçi tarafından yapılmaktadır. Bilimsel alandaki ilerlemeleri bir yansıması olan teknolojideki gelişmeler tüm dünyada sosyal, ekonomik ve çevresel alandaki ilişkilerim etkileyerek bir değişim ve dönüşüm sürecini başlatmıştır. Bu değişim ve dönüşüm sürecinin tarımsal faaliyetlere bir yansıması olan organik tarım uygulamaları, Türkiye’de de 1980’den itibaren tarımsal faaliyetlerde uygulama alanı bulmuş, organik tarım yönetmeliğinin 1994 yılında yürürlüğe girmesi ile önemli ölçüde gelişme göstermiştir. Teknolojiye bağlı olarak gerçekleşen ekonomik faaliyetler üretim, tüketim alanlarında ortaya çıkan ihtiyaçlara göre yönetmelik son olarak 2020 yılında revize edilmiştir. Türkiye’nin bitkisel ve hayvansal üretim için uygun ekolojisi ile zengin ürün ve biyolojik çeşitliliği organik tarım faaliyetlerinin uygulanması için uygun koşullar sunması organik tarım faaliyetlerinin Türkiye’deki son durumunu değerlendirmek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Türkiye’ de 2002 yılı verilerine göre organik tarım faaliyetinde bulunan çiftçi sayısı 12.428, kullanılan üretim alanı 89.827 ha ve elde edilen ürün miktarı 150 ton iken 2021 yılı verilerine göre çiftçi sayısı 48.244, kullanılan üretim alanı 351.919 ha ve elde edilen ürün miktarı 1.590.086 tondur. Buna ek olarak organik tarım faaliyetinde 267 çeşit ürünün üretimi yapılmakta bu gelişmelerin olumlu etkisi dış ticarete yansımış ve 2018 yılı verilerine göre yapılan toplam ihracat miktarı 75.904.32 ton ve toplam ithalat miktarı 3.880 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu ihracat miktarının önemli bir miktarını 31.194.53 tonla buğday ve buğday ürünlerinin, ithalatın 1.518 tonla soya fasulyesi oluşturduğu görülmektedir. Çalışmada elde edilen verilere göre Türkiye’nin organik tarım faaliyetlerinde önemli bir ilerleme kaydettiği ve potansiyeli ile göz önüne alınarak değerlendirildiğinde gelişmenin artarak devam edeceğine görülmektedir.