Sıcak Su Uygulamalarının ‘Bacon’ ve ‘Fuerte’ Avokado Çeşitlerinin Soğukta Muhafazasına Etkileri


Özdemir A. E., Aydınlıoğlu C., ozkaya o., KILIÇ D.

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.215-226, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.215-226
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, ‘Bacon’ ve ‘Fuerte’ avokado (Persea americana Mill) çeşidi meyvelerinde sıcak su uygulamalarının soğukta muhafazasına etkilerini belirlemektir. Bu amaçla, meyvelere 30 dakika süreyle 20 ve 40 ºC’lik sıcak suya daldırma uygulamaları yapılmıştır. Daha sonra Kontrol (hiçbir uygulama yapılmadan) meyveleri ve uygulama yapılan meyveler 6 ºC sıcaklıkta ve %85‒90 oransal nemde 3 ay süreyle depolanmış ve depolama süresince ayda bir depodan çıkarılan örneklerinin görünüş (1‒5), fizyolojik (1‒5) ve fungal bozulmalar (%), meyve eti sertliği (kg-k), titre edilebilir asit miktarı (%), pH değeri, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM, %), meyve kabuk ve et rengi (L* ve h°) belirlenmiştir. Ayrıca ‘Fuerte’ avokado çeşidi meyveleri 3 gün süreyle raf ömrü koşullarında (20 °C’de %70‒75 oransal nem) bekletilmiş ve meyve kalite analizleri yinelenmiştir. Sonuç olarak, ‘Bacon’ ve ‘Fuerte’ avokado çeşidi meyveleri için 40 ºC-30 dk. sıcak su uygulamasının kullanılması ümitvar bulunmuş, bu uygulama ile meyvelerinin 2 ay süre ile bu koşullar altında muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.
The aim of this study is to determine the effects of hot water dips on cold storage of ‘Bacon’ and ‘Fuerte’ avocado cultivars. Fruits were subjected to hot water dips at 20 or 40 ºC for 30 min. Treated and untreated fruits were then kept at 6 ºC and 85‒90% relative humidity for 3 months. Appearance (1‒5), incident of fungal decay (%) and physiological disorders (1‒5), fruit flesh firmness (kg-f), titratable acidity (%), pH value, total soluble solids (TSS, %) content, fruit skin and flesh color (L*, C* and h°) were determined at a month interval. In addition, the fruits of the 'Fuerte' avocado variety were kept at 20 °C and 70‒75% relative humidity conditions for 3 days and the analyses were repeated. As a result, the use of hot water treatment at 40 ºC for 30 minutes was found promising for the fruits of the avocado varieties ‘Bacon’ and ‘Fuerte’, and it was determined that the fruits could be preserved under these conditions for 2 months with this application.