The Future Of Aquatic Protein And Aquaculture Industry


Dikel S., Öz M.

ISPEC 10 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE & RURAL DEVELOPMENT, 18 - 19 Temmuz 2022, ss.1241-1251

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.1241-1251
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Su ürünleri yetiştiricilik sektöründe kullanılan yemler, %70 oranında yine balıklardan sağlanan yüksek proteinli besinlerle üretilmektedir. Hâlihazırda su ürünleri yemleri, balık unu ve doğadan yakalanmış yem balıklarından elde edilen balık yağına bağımlıdır. Bununla birlikte, yem balıklarının artan kullanımı sürdürülemez hale gelmekte ve 2025 yılına kadar 37,4 milyon ton ek balık yemi gerek olacağından, alternatif protein kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bitkisel kaynaklı bileşenlerin ötesinde, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği yan ürünleri ve yem kaynağı olarak böcekler, önümüzdeki 10-20 yıl içinde su ürünleri yemlerinin ihtiyaç duyduğu proteini sağlama konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Gıda atıkları, mikrobiyal ve makroalgal biyokütlenin sırasıyla ölçeklenebilirlik ve protein içeriği ile ilgili sınırlamalara sahip olduğu ham atık malzemelerin biyodönüşüm yoluyla da ciddi bir potansiyele sahiptir. Gelişen dar boğazın farkında olan ilgililer bu konuda birçok kısıtlama ve kontrol değerlendirmelerine önem vermektedirler. Bunun için Yem değerlendirme oranları, Ekonomik dönüşüm oranları ve son zamanlarda daha da güncel bir yaklaşım olan FİFO (yeme konan balık ve karşılığında üretilen balık oranı) değerlerini kapsayan unsurlar üzerinde durulmaktadır. Günümüzde karnivor türlerin (özellikle salmonlar, ton balıkları karidesler, çipura ve levrek) yoğun hayvansal protein gereksinimleri balık unu üretimi için denizlerden elde edilen ekonomik olmayan türler üzerine yoğunlaştırılmasına rağmen alternatif arayışları daha da derinleşmiştir. İçsularda yetiştiricilikleri ön plana çıkan sazangiller ve tilapiaların yemlerine konulan bitkisel protein kaynaklarının geliştirilmesi ve artırılması karnivor türlere oranla nispeten daha başarılı olunan bir noktadadır. Bu derlemede, su ürünleri yetiştiriciliğinde geliştirilmiş verimliliğin önemli kapsamı üzerinde durulurken su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi için sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için su ürünleri için alternatif protein kaynaklarının geliştirilmesini ve optimizasyonunu tartışılmaktadır.