Hidrojen oluşum reaksiyonu için p-tipi Cr2O3 fotokatodun fotokatalitik performansının incelenmesi


fakı e., tezcan f., Kardaş G.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt.13, sa.3, ss.925-931, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Atmosfere salınan sera gazları, küresel çapta iklim değişikliğine neden olmaktadır bu nedenle ivedilikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı enerji üretim sistemlerine geçilmesi gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi olan güneş enerjisi ile hidrojen gazı üretimi, sürdürülebilir ve çevre dostu olması nedeniyle umut vericidir. Foto-elektrokimyasal hidrojen üretimi için n-tipi/p-tipi yarı iletkenleri kullanılmaktadır. Kullanılan bu yarı iletkenlerin daha verimli hale getirebilmek için fotokatalitik ve foto-dayanıklılık özelliklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bir p-tipi yarı iletken olan Cr2O3, foto-dayanıklı ve görünür bölgede absorpsiyon gösterme gibi avantajlara sahiptir. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada, p-tipi Cr2O3 yarı iletkeni, glikoz (G) ile KCl içeren ve içermeyen hidrotermal yöntemlerle flor katkılı kalay oksit (FTO) üzerine çöktürülmüştür. Fotoelektrokimyasal suyun ayrıştırılmasında fotokatot olarak hidrojen oluşum reaksiyonunda (HER) elektrotların fotokatalitik performansı incelenmiştir. Fotoelektrotların kristal yapısının karakterizasyonu X-ışını kırınımı (XRD), yüzey topografisi emisyon taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile, güneş ışığı absorpsiyonu da Uv-vis spektrometresi ile gerçekleştirilmiştir. HER sürecindeki fotokatalitik performans doğrusal tarama voltametrisi (LSV) ile gerçekleştirilmiştir. Elektriksel çift tabakanın direnç ve kapasitans değerleri elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ve foto-stabilite testleri kronoamperometrik ölçüm ile gerçekleştirilmiştir. FESEM görüntüleri, hidrotermal yöntemle G/KCl içeren çöktürme banyosunun glikoz içermeyenlere kıyasla yüzey homojenliğini geliştirdiğini ve daha küçük nano boyutlarda Cr2O3 sentezlendiğini göstermiştir. XRD deseni ölçümü tüm ortam ve koşullarda Cr2O3 elektrotlarının hekzagonal yapıda sentezlendiğini göstermiştir. LSV ölçümü, G/KCl elektrodunun p-tipi yarı iletken olarak daha yüksek fotokatalitik performans sergilediğini göstermektedir.
Greenhouse gases released into the atmosphere cause climate change on a global scale, therefore, it is urgently necessary to switch to energy production systems using renewable energy sources. Hydrogen gas production with solar energy, one of the renewable energy sources, is promising because it is sustainable and environmentally friendly. The n-type/p-type semiconductors are used for photo-electrochemical hydrogen production and their photocatalytic and photostability properties need to be improved. Cr2O3, a p-type semiconductor, has the advantages of being photostable and showing absorption in the visible region. In this study, p-type Cr2O3 semiconductor was deposited on fluorine-doped tin oxide (FTO) by hydrothermal methods with and without glucose (G) and KCl. The photocatalytic performance of the electrodes was investigated in the hydrogen evolution reaction (HER) as a photocathode for photoelectrochemical water splitting. The electrode characterization of the crystalline structure of the photoelectrodes was carried out by X-ray diffraction (XRD), surface topography by field emission scanning electron microscopy (FESEM), sunlight absorption by UV-vis spectrometry. The photocatalytic performance in the HER process was performed by linear sweep voltammetry (LSV). Resistance and capacitance values of the electrical double layer were determined by electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and photo-stability tests were performed by chronoamperometric measurement. FESEM images showed that the deposition bath containing G/KCl by hydrothermal method improved the surface homogeneity and synthesized smaller nano-sized Cr2O3 compared to those without glucose. XRD pattern measurement showed that Cr2O3 electrodes were synthesized with hexagonal structure in all media and conditions. LSV measurement shows that the G/KCl electrode exhibits higher photocatalytic performance as a p-type semiconductor.