Lambert Academic Publishing, Beau Bassin-Rose Hill, 2021
Küresel ölçekte 2050 yılında dünya nüfusunun artan gıda
talebini karşılamak için, gıda üretiminin % 60 oranında artırılması
gerekecektir. Küresel gıda sektörü enerji tüketimine bağımlıdır. Küresel enerji
ve su talebi, nüfus artışı ve ekonomik büyüme nedeni ile 2030 yılına kadar % 40
oranında artacaktır. Gıda sektörü küresel tüketici enerji talebinin % 30’undan
fazlasını oluşturmaktadır ve küresel sera gazı emisyonlarının % 20’sinden
fazlasını üretmektedir. Gıda tedarik zincirinde; nakliye, dağıtım ve perakende
işlemlerinde tüketilen enerji miktarları yaşam döngüsü analizleri (LCA) ile
belirlenmektedir. LCA karşılaştırmaları ile mevcut gıda üretim seçeneklerinin
etkileri ve değişen talebin potansiyel etkileri konusunda yararlı göstergeler
belirlenebilir. Gıda tedarik zincirlerinden ve tüketim alışkanlıklarından
kaynaklanan sera gazı emisyonlarının başlıca olumsuz etkileri değişiklik
gösterir. Zaman içinde gıda sektöründen kaynaklanan toplam sera gazı
emisyonlarındaki değişiklikler, özellikle üretim ve tedarik maliyetleri ile
bağlantılı olduğunda, sistem verimliliğinin yararlı göstergeleri olabilir.