Bilimsel amaçlı biyolojik çalışmaların başlangıç noktası olan taksonomi, bir canlının diğer canlılarla akrabalık ilişkilerini ortaya koymaktadır. Taksonomi doğal olarak değişenlik gösterebildiği gibi, yeni teknolojiler, metotlar ve kavramlarla da değişebilir. Diğer canlı türlerinde olduğu gibi bakterilerde de sınıflandırma ve isimlendirmeler gelişen moleküler teknikler ile beraber değişebilmektedir. Sistematiğinde değişiklik olan ve yeni türlere ayrılan bakteriyel etmenlerden biri de domates ve biberde Bakteriyel Leke Hastalığı etmeni Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Syn Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria)’dır. Patojen, yeni moleküler tekniklerin ışığında dört türe ayrılmıştır. DNA homolojisine göre yapılan analizlerde Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xanthomonas perforans ve Xanthomonas gardneri olarak isimlendirmiştir. Bu çalışma kapsamında; Adana, Antalya ve Mersin illerinde açık alan ve örtü altında yetiştirilen domates ve biberlerden, fideliklerden ve biber tohumlarından 2004-2021 yılları arasında izole edilmiş 66 adet Xanthomonas campestris pv. vesicatoria izolatı klasik PCR testi kullanılarak yeniden sınıflandırılmıştır. Yapılan Klasik PCR testinde izolatların %91’i (60 izolat) Xanthomonas euvesicatoria olarak ve %9’u (6 izolat) ise Xanthomonas perforans olarak saptanmıştır. Bu makale Xanthomonas perforans’ın Doğu Akdeniz Bölgesi’nde (Adana ve Mersin illeri) varlığını ortaya koyan ilk çalışma niteliğindedir.
The starting point of biological studies for scientific purposes is taxonomy. Taxonomic information reveals the kinship relations of a living thing with other living things. Taxonomy, which can change naturally over time, can also change as a result of new technologies, methods and concepts. As in other living things, classification and nomenclature in bacteria can change with the developing molecular techniques. Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Syn Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria), the causal agent of Bacterial Spot Disease of tomato and pepper, is one of the bacterial agents whose systematics have changed and divided into new species. These four species were named as Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas vesicatoria, Xanthomonas perforans and Xanthomonas gardneri according to DNA homology analysis. In this study, 66 Xanthomonas campestris pv. vesicatoria isolates isolated from tomatoes and peppers grown in open field and under cover as well as seedlings and pepper seeds in Adana, Antalya and Mersin provinces between 2004 and 2021 were reclassified using classical PCR test. Based on the results, 91% (60 isolates) were identified as Xanthomonas euvesicatoria and 9% (6 isolates) were identified as Xanthomonas perforans. This article is the first research on occurence of Xanthomonas perforans in the Eastern Mediterranean Region (Adana and Mersin provinces).