Kademeli Olarak Artırılan Depolama Sıcaklığının ‘Sweetheart’ Kiraz Çeşidinde Raf Ömrü ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri


ozkaya o., KURT E., Demircioğlu H., Çağımlar E., ASLIHAN A. Ö., DÜNDAR ö.

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.73-83, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.73-83
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada kademeli olarak artırılan sıcaklık derecelerinin (0, 5 ve 10 °C) ‘Sweetheart’ kiraz çeşidi meyvelerinin 10 günlük muhafazası boyunca raf ömrü ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Kiraz meyvesinin üretiminden pazara kadar olan süreçte karşılaşılan olağan sıcaklık değişimleri göz önüne alınarak bir simülasyon çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada kirazlar 0°C ön soğutma suyundan geçirilerek meyve yüzeyindeki su kalıntıları kuruduktan sonra meyveler modifiye atmosfer poşet ve delikli poşetlere konulmuştur. Muhafaza sıcaklığı kademeli olarak artırılan meyveler %90-95 oransal nem (ON)’de 10 gün muhafaza edilmiş ve muhafaza sonrası 20°C ve %65 ON’de 3 gün raf ömrüne bırakılmıştır. Meyvelerde muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı (%), meyve rengi (h°), meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (TEA), meyve şekeri, organik asit içeriği, antioksidan aktivitesi, toplam fenol içeriği, toplam antosiyanin, pitting (çöküntü) ve çürüme gibi fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Bu simülasyon çalışmasında yapılan değerlendirmeler sonucunda kademeli sıcaklık artışıyla ‘Sweetheart’ kiraz meyvesinde modifiye atmosfer poşet kullanımında kontrole göre çürüme miktarının az olduğu ve kalitenin korunduğu bulunmuştur.
In this study, the effects of 10 days of storage at gradually increasing temperatures (0, 5 and 10 °C) on shelf life and quality of fruit were investigated in the sweet cherry cv. of ‘Sweetheart’. A simulation study was conducted considering the usual temperature changes encountered in the process from the sweet cherry fruit production to market. In this study, the sweet cherries were passed through 0°C pre-cooling water and after the water residues on the fruit surface dried, the fruits were placed in modified atmosphere bags and perforated bags. The fruits, whose storage temperature was gradually increased, were stored at 90-95% relative humidity for 10 days and were left for a shelf life of 3 days at 20°C and 65% relative humidity after storage. Physical and chemical analyses such as weight loss (%), fruit color change (hue), fruit flesh firmness, total soluble solids, titratable acid content, fruit sugar, organic acid content, antioxidant activity, total phenol content, total anthocyanin, pitting (collapse) and decay were performed on the fruits during storage and shelf life. As a result of the evaluations made in this simulation study, it was found that the amount of decay in the ‘Sweetheart’ cherry fruit was less and the quality was preserved when the modified atmosphere bag was used with a gradual temperature increase compared to the control.