Ç.Ü. Z.F Dergisi, cilt.21, sa.4, ss.21-30, 2006 (Hakemli Dergi)
Kaliteli süt üretimi çiftlikte başlar ve sonrasında ki işlemlerle devam eder. Sütün yüksek besin içeriği özellikle çabuk üreme yeteneğinde olan bakteriler için hijyenik olmayan üretim ve depolama koşullarında uygun bir çoğalma ortamı teşkil etmektedir. Kalite tespitinde fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelikler ile süt somatik hücre sayısı esas alınmaktadır. Birinci sınıf süt kalite standartları, sütte maksimum bakteri sayısını 100,000 bakteri/ml olarak sınırlamıştır. Antibiyotik kalıntı konusu ise halk sağlığı açısından büyük bir tehdit konumunda kabul edilmektedir.
Bu çalışma, Çukurova Bölgesi süt sığırcılığı süt üretimi ve kalite konusunun süt sığırcılığı sektörü açısından durumunun ortaya konulması amacıyla yapılmıştır.
The production of quality milk and milk products begins on the farm and continues through further handling. Its high nutritive value makes it an ideal medium for the rapid multiplication of bacteria, particularly under unhygienic production and storage at ambient temperatures. The primary source of milk bacteria is the environment: air, dust, dirty equipment, operators, etc. Grade A milk quality standards allow a maximum of 100,000 bacteria/ml. in raw bulk milk. Antibiotic residues pose a significant public health threat.
In this study, dairy cattle breeding and quality milk production of Çukurova region were investigated for future dairy industry.