The Effect Of The Covid-19 Pandemic On Turkey’s Aquaculture,


Creative Commons License

Dikel S., Öz M.

ISPEC 10 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE & RURAL DEVELOPMENT , Sivas, Türkiye, 18 - 19 Temmuz 2022, ss.1252-1263

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1252-1263
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Covid-19 Pandemisi öncesinde Su ürünleri yetiştiricilik sektörü hem ülkemizde hem de Dünya genelinde en hızlı büyüyen gıda sektörlerinden biriydi. Bu çalışma da Covid-19 sürecinin Türkiyede ki su ürünleri yetiştiricilik sektörüne olan etkilerini özetlenmektir. Bu araştırmada TÜİK tarafından hazırlanan son 20 yılın (2002-2021) verileri kullanılmış ve son iki yıla ait üretim miktarıyla geçmiş yılların kıyaslaması yapılmıştır. Türkiye su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2002 yılında 61.165 ton olarak gerçekleşirken 2019 yılında 373.356 ton’ulaşmıştır. Covid 19 pandemisinin başladığı zamana kadar yani 2019 yılı sonuna kadar olan döneme ait yetiştiricilik üretimi verileri incelendiğinde Türkiye su ürünleri yetiştiriciliğinin her yıl arttığı ve bu artışın %30 ile %0.7 arasında değiştiği görülmektedir. Son iki yıla ait yetiştiricilik verileri incelendiğinde 2020 yılında %12.9’luk 2021 yılında ise %11.9 luk bir artış olduğu görülmektedir. Sonuç olarak; COVID-19 pandemisinin tedarik zinciri kesintileri, ulaşım kısıtlamaları, karantinalar ve sosyal mesafe kuralı gibi kısıtlamalara rağmen Türkiye su ürünleri yetiştiriciliği üzerine çok fazla etki etmediği değerlendirilmiştir.

Before the Covid-19 Pandemic, the Aquaculture sector was one of the fastest growing food sectors both in our country and in the world. This study summarizes the effects of the Covid- 19 process on the aquaculture sector in Turkey. In this research, the data of the last 20 years (2002-2021) prepared by TUIK were used and the production amount of the last two years was compared with the previous years. While aquaculture production in Turkey was 61,165 tons in 2002, it reached 373,356 tons in 2019. When the aquaculture production data for the period until the beginning of the Covid 19 pandemic, that is, until the end of 2019, are examined, it is seen that the aquaculture production in Turkey increases every year and this increase varies between 30% and 0.7%. When the aquaculture data of the last two years are examined, it is seen that there is an increase of 12.9% in 2020 and 11.9% in 2021. As a result; Despite restrictions such as supply chain interruptions, transportation restrictions, quarantines and social distance rules, the COVID-19 pandemic did not have much impact on aquaculture in Turkey.