Karahindiba (Taraxacum officinale Weber ex Wiggers) Bitkisinin Botanik Özellikleri, Kimyasal Bileşimi ve Geleneksel Tedavide Kullanılışı


Creative Commons License

Demirci S., Çakır N., Yakut Y.

TÜRK FARMAKOPE DERGİSİ, cilt.5, sa.3, ss.18-31, 2020 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: TÜRK FARMAKOPE DERGİSİ
  • Sayfa Sayıları: ss.18-31
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Karahindiba (Taraxacum officinale) Avrupa, Asya, Afrika kıtalarında doğal olarak yayılış gösteren

bir türdür. Karahindiba yaprak ve köklerinin, Avusturya Farmakopesi, Çek Farmakopesi, İngiliz Bitki

Farmakopesi, Martindale Avrupa Bilimsel Fitoterapi Kooperatifi (Escop) Monografları ve Dünya

Sağlık Örgütü (WHO) Monograflarına kayıtlı drogları bulunmaktadır. Bitki tarihçileri tarafından en

az bin yıldır geleneksel tıbbın önemli bir bileşeni olduğu kabul edilmektedir. Geleneksel olarak

karahindiba kökleri ve yaprakları, diüretik etkiyle, safra salgısını arttırmak amacı ile, iştah açıcı

ve dispepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Karahindiba kök ve yaprakları flavonoitler, fenolik

asitler, kumarinler, terpenoitler, karotenoitler ve fitosteroller gibi majör bileşikler taşımaktadır.

Bu çalışmada karahindiba bitkisinin botanik özellikleri, kimyasal bileşimi ve geleneksel tedavide

kullanılışı üzerinde durulacaktır.

The dandelion (Taraxacum officinale) is distributed to Europe, Asia, Africa naturally. Some drugs of

leaves and roots of dandelion are registered in Austrian Pharmacopoeia, Czech Pharmacopoeia,British Plant Pharmacopoeia, Martindale, European Scientific Cooperative on Phytotherapy

(ESCOP) monographs, World Health Organization (WHO) monographs. It has been recognized

by plant historians as an important drug of traditional medicine for at least a thousand years.

The use of leaves and roots have been traditionally used in the treatment of as appetizing and

dyspepsia with the aim of increasing bile secretion by diuretic effect. Flavonoids, phenolic acids,

coumarins, terpenoids, carotenoids and phytosterols were identified as the major phenolic

compounds responsible for the bioactivity in researches. The botanical features, chemical

composition, traditional medicinal uses of the dandelion was focused in this study.