Ahlat, Eğirdir, Gerze ve Seferihisar'ın Cittaslow Üyeliğinin Sürdürülebilirliğe Etkisi


Akyol Ç., Taşlıgil N.

I. BİLSEL ULUSLARARASI SUR BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Diyarbakır, Türkiye, 10 - 11 Şubat 2024, cilt.1, sa.1, ss.20-34

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Diyarbakır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.20-34
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AHLAT, EĞİRDİR, GERZE VE SEFERİHİSAR’IN CITTASLOW ÜYELİĞİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ETKİSİ[1]

 

Öğretim Görevlisi Çağatay AKYOL 

ORCID: 0000-0002-5912-8637

cakyol99@cu.edu.tr

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı, ADANA, TÜRKİYE

Prof. Dr. Nuran TAŞLIGİL

ORCID: 0000-0003-2589-6045

ntasligil@marmara.edu.tr

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı, İSTANBUL, TÜRKİYE

 

Özet

Hızla gelişen teknolojiler ve kalabalıklaşan şehirler insanları da hızlanmaya itmiş ve bu hızı yaşantılarının her alanına yansıtmasına sebep olmuştur. Sanayi Devrimi ile başlayan her şeye rağmen kalkınma düşüncesi, 1970’li yıllarda bu kalkınma modelinin çevreye, insanlara ve ekosisteme zarar verdiğinin anlaşılması üzerine sürdürülebilir kalkınma modeline dönüşmüştür. Sonraki yıllarda Birleşmiş Milletler tarafından 17 maddeden oluşan BM Sürdürülebilir Kalkınma Politikaları tüm kurum ve kuruluşlar tarafından benimsenmiş ve çalışmalar bu doğrultuda planlanmıştır. Hızlı yaşam şekline karşı olarak 1999 yılında ortaya çıkan Cittaslow hareketini incelediğimizde felsefesinin sürdürülebilir kalkınma ile iç içe olduğu görmekteyiz. Cittaslow hareketi hem kültürel ve yerel değerleri korumayı hem de sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir. Doğayı korumak, onunla iç içe yaşamak, yerel değerleri geliştirmek ve çok fazla dışarıya bağlı olmadan kendi ekonomisini canlı tutmak, şehirleri gürültü ve görüntü kirliliğinden korumak gibi hedefleri bulunan bir harekettir Cittaslow birliği. İtalya’da yavaş yemek hareketi ile başlayan ve her alanda yavaşlamayı hedefleyen bu birliğe günümüzde 33 ülkeden 287 şehir katılmıştır. Ülkemizde ise 2009 yılında Seferihisar öncülüğünde başlayan bu hareket hızla yayılmış ve 2023 yılı itibariyle Türkiye’den 22 şehir bu birliğe üye olmuştur. Çalışmanın amacı belirlediğimiz dört şehrin üyelikten önceki ve sonraki turizm verilerini incelemektir. Veri toplanırken üyelikten önceki ve sonraki istatistiki bilgiler değerlendirilmiştir. İstatistiki veriler incelediğinde üyelikten sonraki turist ve tesis sayısındaki artışlar olduğu ve özellikle bunun Seferihisar nüfus artışına çok büyük etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Birliğin belirlemiş olduğu kriterler çerçevesinde üyelik kazanılsa da tüm şehirlerin kriterlere uygun davranmadığı veya planlanan projeleri gerçekleştirmediği görülmektedir. Üyeliğin sadece turist sayısını artırmak için kullanıldığı ve felsefeden uzaklaşıldığı görülmüştür. Araştırma yaptığımız şehirlerden sadece Gerze ve Seferihisar’ın bu kriterlere tam anlamıyla sahip çıktığı görülmüştür. Fakat bu şehirlerden biri olan Sefehisar’da da üyeliğin getirmiş olduğu bazı olumsuzluklar da göze çarpmıştır. Bu çalışma ile elde edilen veriler doğrultusunda üyeliğin sürdürülebilirliğe etkisi ortaya konmuş ve eksikliklerin giderilmesi için öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Sakin Şehir, Sürdürülebilirlik, Turizm.



[1] Bu çalışma Prof. Dr. Nuran TAŞLIGİL danışmanlığında “Cittaslow (Sakin Şehir) Uygulamasının Turizm Coğrafyası Odağında Analizi ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri” başlıklı doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır (Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 2023). / This article is based on the doctoral dissertation entitled "Analysis of Cittaslow (Sakin Şehir) Application in the Focus of Tourism Geography and its Place in the Turkish Economy", supervised by Prof. Dr. Nuran TAŞLIGİL (PhD Thesis, Marmara University, Istanbul, Turkey, 2023).

THE IMPACT OF CITTASLOW MEMBERSHIP OF AHLAT, EĞİRDİR, GERZE AND SEFERİHİSAR ON SUSTAINABILITY

 

Lecturer Çağatay AKYOL 

ORCID: 0000-0002-5912-8637

cakyol99@cu.edu.tr

Çukurova University Faculty of Education, Department of Classroom Education, ADANA, TÜRKİYE

Prof. Dr. Nuran TAŞLIGİL

ORCID: 0000-0003-2589-6045

ntasligil@marmara.edu.tr

Marmara University Faculty of Arts and Sciences, Department of Geography, İSTANBUL, TÜRKİYE

 

Abstract

Rapidly developing technologies and crowded cities have pushed people to accelerate and caused them to reflect this speed in every aspect of their lives. The idea of development despite everything, which started with the Industrial Revolution, turned into a sustainable development model in the 1970s when it was realized that this development model harmed the environment, people and the ecosystem. In the following years, the UN Sustainable Development Policies, consisting of 17 articles by the United Nations, were adopted by all institutions and organizations and studies were planned accordingly. When we examine the Cittaslow movement, which emerged in 1999 against the fast-paced lifestyle, we see that its philosophy is intertwined with sustainable development. The Cittaslow movement aims both to protect cultural and local values and to ensure sustainability. Cittaslow is a movement that aims to protect nature, to live in harmony with it, to develop local values, to keep its own economy alive without depending too much on the outside world, and to protect cities from noise and visual pollution. Today, 287 cities from 33 countries have joined this association, which started with the slow food movement in Italy and aims to slow down in every field. In our country, this movement, which started in 2009 under the leadership of Seferihisar, has spread rapidly and as of 2023, 22 cities in Turkey have become members of this union. The aim of the study is to analyze the tourism data of the four cities before and after membership. While collecting data, statistical information before and after membership was evaluated. When the statistical data is analyzed, it is observed that there is an increase in the number of tourists and facilities after membership and this has a great impact on Seferihisar's population growth. Although membership is gained within the framework of the criteria determined by the Union, it is seen that not all cities comply with the criteria or realize the planned projects. It has been observed that membership is only used to increase the number of tourists and the philosophy has been moved away from. Among the cities we researched, only Gerze and Seferihisar have fully met these criteria. However, in Seferihisar, which is one of these cities, some negativities brought by membership were also observed. In line with the data obtained in this study, the impact of membership on sustainability has been revealed and suggestions have been presented to overcome the deficiencies.

Keywords: Cittaslow, Slow City, Sustainability, Tourism.