Bu çalışma, farklı solucan gübrelerinin topraksız yetiştiriciliği yapılan Rubygem çilek çeşidinin verimi ve meyve kalite kriterleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2019-2020 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında ısıtmasız cam serada yürütülmüştür.Rubygem çilek çeşidinin fideleri 2.5 L’lik saksılara 2:1 oranında torf:perlit karışımına dikilmiştir. Çalışmada, 4 farklı solucan gübresi (ardıç tohumu solucan gübresi, çiftlik gübresi solucan gübresi, çınar yaprağı solucan gübresi, mısır bitkisi solucan gübresi), Ekoflora ve kontrol uygulamalarının etkinliği araştırılmıştır. Ayrıca, solucan gübrelerinin 5 farklı dozu (10, 20, 30, 40, 50 g saksı-1 ) incelenmiştir. Farklı dozlarda uygulanan solucan gübrelerinde ortalama meyve ağırlığı (10.20 g) ve bitki başına verim değerleri (140.77 g) bakımından en iyi sonuç mısır bitkisi solucan gübresinin 20 g saksı-1 uygulamasında belirlenmiştir. Ayrıca, bu doz meyvelerde SÇKM/Asit (%10.45) oranını da olumlu bir şekilde etkilemiştir.
This study was conducted between 2019 and 2020 in an unheated glass greenhouse at Çukurova University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Research and Application Area in order to determine the effect of different vermicomposts on the yield and fruit quality criteria of Rubygem strawberry cultivar grown in soilless cultivation systems. The seedlings of the Rubygem strawberry cultivar were planted in 2.5 L pots with a 2:1 peat:perlite mixture. The study investigated the effectiveness of four different vermicomposts (juniper beery seed vermicompost, dairy manure vermicompost, plane leaf vermicompost, corn plant vermicompost), Ekoflora, and a control application. In addition, five different dosages of vermicompost (10, 20, 30, 40, 50 g per pot) were examined. Among the different dosagesof vermicomposts, the best results for average fruit weight (10.20 g) yield per plant (140.77 g) were obtainedwith 20 g per pot application of corn plant vermicompost. Additionally, this dosage positively affected the SSC/Acid ratio (%10.45) in the fruit.