Farklı Protein Düzeylerinde Yemlerle Beslenen Şabut Balığı (Tor grypus) Yavrularının Büyüme Performansları


Creative Commons License

Dikel S., Özşahinoğlu l., Öz M., Demirkale İ.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.10, sa.5, ss.933-940, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Çalışmada 2,38 g ortalama ağırlığında endemik bir tatlı su balığı olan Şabut (Tor grypus ) yavruları 3 farklı protein içerikli yemle 45 gün boyunca beslenerek büyüme performansları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeleri oluşturmak amacıyla deneme grupları farklı protein seviyeli yemle beslenen G1(%33 HP), G2 (%37 HP) ve G3 (%41 HP) şeklinde kurgulanmıştır. Büyüme parametreleri olarak canlı ağırlık kazancı (CAK), Yem değerlendirme oranı (YDO), Spesifik büyüme oranı (SBO), Hayatta kalma oranı, Ekonomik dönüşüm oranı (ECR) ve Ekonomik yarar indeksi (EPI) üzerine etkileri araştırılmıştır. Yavrular araştırma sonunda sırasıyla 3,42±0,16 g, 4,17±0,06g ve 4,50±0,02 g ağırlığa ulaşmıştır. Deneme sonu FCR, EPI ve ECR açısından G3 ve G2, grubu bireyleri benzer performans göstermişlerdir.
In the study, the growth performances of the Shibot fish (Tor grypus) with an average weight of 2.38 g were evaluated by feeding them with 3 different protein-containing feeds for 45 days. In order to create these evaluations, the experimental groups were designed as G1 (33%), G2 (37%) and G3 (41%) fed with different protein levels. Effects on body weight gain (BWG), Feed conversion rate (FCR), Specific growth rate (SGR), Survival rate, Economic conversion rate (ECR) and Economic profit index (EPI) as growth parameters has been researched. At the end of the study, the offspring reached a weight of 3.42±0.16 g, 4.17±0.06 g and 4.50±0.02 g, respectively. G3 and G2 group individuals showed similar performance in terms of end-trial FCR, EPI and ECR.