In vitro Sensitivity of Fungal Pathogens associated with Botryosphaeria Dieback Disease of Grapevines to hot-water treatments


Creative Commons License

Akgül D. S., Nawaz Awan Q., Güngör Savaş N.

Çukurova Tarım ve Gıda bilimleri dergisi (Online), vol.37, no.1, pp.63-71, 2022 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

In this study, it was aimed to determine the in vitro sensitivity of some Botryosphaeriaceae species, (Botryosphaeria dothidea, Diplodia seriata, Lasiodiplodia theobromae and Neofusicoccum parvum) isolated from grapevines, to hot-water treatments. The plastic centrifuge tubes, containing mycelial agar discs of the isolates and sterile distilled water, were subjected to hot-water treatments (30 and 45 minutes at 49-54°C,) and thermal death point (°C) of the species was determined. The results indicated that four different fungal species, and also their isolates, were not affected at the same level by temperature-time combinations. Even in the same species, different isolates were found to have different sensitivity to hot water treatments. Maximum thermal death point/time combinations by the species were that: B. dothidea: 54°C/30 dk, D. seriata: 49°C/45 dk, L. theobromae: 53°C/45 dk ve N. parvum: 52°C/45 dk. The results of this study indicate that some of the Botryosphaeriaceae species in Turkiye are substantially tolerant against hot water treatments. 

Bu çalışmada, asmalardan izole edilen bazı Botryosphaeriaceae türlerinin (Botryosphaeria dothidea, Diplodia seriata, Lasiodiplodia theobromae ve Neofusicoccum parvum) in vitro sıcak su uygulamalarına duyarlılıklarının saptanması amaçlanmıştır. Steril distile su ve izolatların miseliyal agar disklerini içeren plastik santrifüj tüpleri 49-54 °C’de, 30 ve 45 dakika süreyle sıcak su uygulamalarına maruz bırakılmış ve türlerin termal ölüm noktası belirlenmiştir. Sonuçlar dört farklı fungal türün ve hatta bunların izolatlarının dahi sıcaklık-süre kombinasyonundan aynı seviyede etkilenmediklerini göstermiştir. Aynı tür içerisinde de sıcak su uygulamalarına karşı farklı duyarlılığa sahip izolatlar bulunmuştur. Türlere göre maksimum termal ölüm derecesi ve süre kombinasyonu şu şekilde olmuştur; B. dothidea: 54°C/30 dk, D. seriata: 49°C/45 dk, L. theobromae: 53°C/45 dk ve N. parvum: 52°C/45 dk. Bu çalışmanın sonuçları Türkiye’deki bazı Botryosphaeriaceae türlerinin sıcak su uygulamalarına oldukça tolerant olduğuna işaret etmektedir.