KONKORDATO HUKUKUNDA YAPISAL BİR DÖNÜŞÜMÜN GEREKLİLİĞİ (THE NECESSITY OF A STRUCTURAL TRANSFORMATION IN THE CONCORDAT INSTİTUTİON


Creative Commons License

Albayrak H.

Çukurova 7. Uluslararası Bilimsel Araştıramalar Kongresi, Adana, Türkiye, 07 Eylül 2021, ss.357-359

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.357-359
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mali durumu bozulmuş ve borca batık durumda olan sermaye şirketleri ve kooperatiflerin mali yapısının yeniden düzenlenerek borca batıklıktan çıkarılması amacıyla kullanılan iflasın ertelenmesi kurumu 7101 sayılı Kanun ile iflâsın ertelenmesi İcra ve İflâs Kanunu’ndan tümüyle çıkarılmış ve konkordato kurumunda köklü değişikliklere gidilmiştir. En önemli değişiklik iflasın ertelenmesine özgü düzenlemelerin yeni konkordato hükümlerine alınması olmuştur. Aslında yeni konkordato hükümlerinin kaynağı İsviçre hukukudur. Nitekim İsviçre hukukunda iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılarak buradaki hükümlerin konkordato hükümleri içine alınması düşünülmüş ve buna yönelik olarak da kanun taslakları hazırlanmıştır. Bu süreçte bizim açımızdan özellikle önemli olan konu, kanunu hazırlayan komisyonun İsviçre Borçlar Kanunu 725a’da düzenlenen iflâsın ertelenmesi kurumunun kaldırılmasını İcra ve İflâs Kanunu’nda yalnızca konkordato kurumuna yer verilmesi gerektiğini teklif etmesine rağmen bunun Federal Meclis tarafından kabul edilmemesidir. Böylece İsviçre hukukunda hem iflasın ertelenmesi kurumu mevcudiyetini korumuş hem de yeni konkordato hükümleri yürürlüğe girmiştir.  

İflâsın ertelenmesi ile konkordatonun birleştirilmeye çalışılması için hazırlanmış kanun hükümleri, borçluların amaçları ile onlara sunulan araç arasında bir uyumsuzluğa neden olmaktadır. Çünkü bu iki kurumun amaçları ve bu amaçları gerçekleştirmek için sahip olduğu araçlar birbirinden farklıdır. Dolayısıyla yeni konkordato hükümleri uygulamada beklenen faydayı vermekten uzak kalmıştır. Özellikle bir ödeme planı sunulması zorunluluğu, konkordato mühletinden önce doğan borçların ödenememesi, mahkemeler arasındaki uygulama farklılığı, esnek bir yapısının olmaması, alacaklılar arasındaki eşitlik prensibinin günümüz ticari hayatın gerçeklerine uymaması, yapısal bir dönüşümden çok borçları ödemeye odaklanması gibi sorunlar konkordatodan beklenen faydanın sağlanamamasına neden olmaktadır.

İşte bu bildiride iflasın ertelenmesi ile konkordato kurumları arasındaki farklara değinilerek bu iki kurumun birleştirilmesinin yarattığı sorunlara değinilerek konkordato hukukunda yapısal bir dönüşümün gerekliliği izah edilmeye çalışılacaktır.