Tarım İşletmelerinde Düşük Karnonlu Yenilenebilir Enerji Üretimi


Yarpuz Bozdoğan N., Öztürk H. H., Bozdoğan A. M.

4th International Sustainable Development Congress, Antalya, Türkiye, 28 - 31 Ekim 2022, ss.1-6

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-6
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarımsal üretim işlemlerinin, iklim değişikliğine olan etkilerini azaltmak için enerji tasarrufu önlemleri ve yenilenebilir enerji üretimi uygulanmalıdır. Fosil yakıtlara düşük karbonlu alternatifler arasında, elektrik üretmek veya pompalarda kullanmak üzere rüzgar enerjisinden yararlanmak ve elektrik üretmek ve su veya binaları ısıtmak için güneş enerjisinden yararlanmak yer alır.

Güneş ve rüzgar enerjileri, karbon içermezler. Bu enerji kaynaklarına dayalı sistemlerin bileşenlerini üreten tesisler kurulmalı ve enerji üretim tesislerinin bakımı yapılmalıdır. Kullanım süreleri dolan tesisler, kullanım dışı bırakılmalı veya değiştirilmeli ve bileşenleri atılmalı veya geri dönüştürülmelidir. Kilowattsaat (kWh) başına GHG üretimi konusunda çok sayıda yaşam döngüsü analizi (LCA) yapılmıştır. LCA çalışmalarında, rüzgar enerjisinin kullanım ömrü boyunca kWh başına ortalama 34,11 gram CO2 salarken, güneş enerjisi sistemleri kWh başına ortalama 49,91 gram CO2 salmaktadır. Bu değerler, nükleer enerji, doğal gaz ve kömür için kWh başına sırasıyla, 66 gram, 429 gram ve 1001 gram CO2 salımları ile karşılaştırılmalıdır.

Güneş ışınımını elektriğe dönüştürmek için, fotovoltaik (PV) hücrelerin kullanımı da dahil olmak üzere güneş enerjisi, çok sayıda enerji ihtiyacını karşılamak veya desteklemek için tarımsal işletmelerde kullanılabilir. Güneş enerjili hava ve alan ısıtma sistemleri, dikkatli sıcaklık kontrolü gerektiren hayvancılık ve süt işletme tesislerinde enerji maliyetlerini azaltabilir. Hayvan barınaklarının temizliği için, güneş enerjisiyle su ısıtma su sistemlerinden yararlanılabilir. Üreticiler, güneş enerjisini seraların yanı sıra doğrudan elektrik üretmek ve ısıtmak amacıyla da kullanabilirler. Güneş enerjisi veya PV sistemler; aydınlatma, tarımsal sulama ve ürün kurutma gibi uygulamalar için gerekli elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilir.

            Bu bildiride, tarım işletmeleri için düşük karbonlu yenilenebilir enerji üretiminin önemi tartışılmıştır. Tarımsal üretim işlemlerinin, iklim değişikliğine olan etkilerini azaltmak için enerji tasarrufu önlemleri ve yenilenebilir enerji üretimi uygulanmalıdır. Tarımsal işletmelerde enerji tasarrufunu teşvik etmek için, tarımsal uygulamalarda enerji tüketimi denetimleri yapılmalı, tarımsal işlemlerin enerji verimliliğini artırmak için gerekli önlemler ve yenilenebilir enerji sistemlerinden yararlanmaları özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Bu konuda daha özel anlamda önlemler alınmalıdır ve yaptırımlar uygulanmalıdır.