SU ÜRÜNLERI YETIŞTIRICILIĞINDE BALIK SAĞLIĞI, Aysel Şahan, Editör, Serüven, Ankara, ss.61-68, 2023
Giriş
Quorum Sensing (QS)
kavramı, ilk defa Hawaii mürekkep balığı
(Euprymna scolopes) florasından izole
edilen deniz bakterisinde (Vibrio
fischeri) tespit edilmiştir. Euprymna
scolopes simbiyoz bakterinin ürettiği ışığı bir biyolüminesans (biyolojik
olarak ışıyan) olarak, avını kendine çekme ve avcılardan kaçma için kullanır
(Smith, 1905). Simbiyotik yaşam içerisinde V.
fischeri’de zengin besine sahip ortamda yaşamını sürdürmüş olur. V. fischeri’nin ışık üretimini lusiferaz
enziminin aktive olmasıyla sağladığı belirlenmiştir. QS tarafından kontrol
edilen, biyoluminesans (biyolojik ışıma) ancak yüksek bakteri yoğunluğunda ceryan
etmektedir (Waters ve Bassler, 2005; Li ve Tian, 2012). ışık üretiminin
oluşabilmesi için, V. fischeri’ de sinyal moleküllerinin
sayıca eşik değerinin üzerinde olmasının gerekli olduğu bildirilmiştir QS mekanizmalarına
yönelik yapılan çalışmalar en fazla Gram negatif bakteri (P. aeruginosa, E. coli ve Salmonella
sp.) türleri üzerinde yapılmıştır. Sıklıkla, P. aeruginosa’nın enfeksiyon sürecinde mikrobiyolojik çevre
değişimi ve bakteri patogenezi üzerindeki durumun açığa kavuşturlması çalışılmıştır
(Jaraman ve Wood, 2008)