SUCUL MİKROORGANİZMALARDA QUORUM SENSING MEKANİZMASI


Özütok S., Şahan A.

SU ÜRÜNLERI YETIŞTIRICILIĞINDE BALIK SAĞLIĞI, Aysel Şahan, Editör, Serüven, Ankara, ss.61-68, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Diğer
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Serüven
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.61-68
  • Editörler: Aysel Şahan, Editör
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

Quorum Sensing (QS) kavramı, ilk defa Hawaii mürekkep balığı (Euprymna scolopes) florasından izole edilen deniz bakterisinde (Vibrio fischeri) tespit edilmiştir. Euprymna scolopes simbiyoz bakterinin ürettiği ışığı bir biyolüminesans (biyolojik olarak ışıyan) olarak, avını kendine çekme ve avcılardan kaçma için kullanır (Smith, 1905). Simbiyotik yaşam içerisinde V. fischeri’de zengin besine sahip ortamda yaşamını sürdürmüş olur. V. fischeri’nin ışık üretimini lusiferaz enziminin aktive olmasıyla sağladığı belirlenmiştir. QS tarafından kontrol edilen, biyoluminesans (biyolojik ışıma) ancak yüksek bakteri yoğunluğunda ceryan etmektedir (Waters ve Bassler, 2005; Li ve Tian, 2012). ışık üretiminin oluşabilmesi için, V. fischeri’ de sinyal moleküllerinin sayıca eşik değerinin üzerinde olmasının gerekli olduğu bildirilmiştir QS mekanizmalarına yönelik yapılan çalışmalar en fazla Gram negatif bakteri (P. aeruginosa, E. coli ve Salmonella sp.) türleri üzerinde yapılmıştır. Sıklıkla, P. aeruginosa’nın enfeksiyon sürecinde mikrobiyolojik çevre değişimi ve bakteri patogenezi üzerindeki durumun açığa kavuşturlması çalışılmıştır (Jaraman ve Wood, 2008)