Tavukçuluk Araştırma Dergisi, vol.8, no.1, pp.58-63, 2009 (Peer-Reviewed Journal)
Biyoteknoloji hayvansal üretimde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Özellikle besin değeri iyileştirilmiş yem
hammaddeleri ile hayvanların performansının artırılması, birim hayvandan elde edilen ürün miktarının artırılması ve hayvan
sağlığının iyileştirilmesi biyoteknolojik uygulamaların ana hedefleri olmuştur. Enzimlerin hayvan beslemede kullanılmaya
başlanması ile yem hammaddelerinin başta kanatlılar olmak üzere çiftlik hayvanları tarafından sindirilebilirliği artmış, yem
maliyeti azalmış ve doğaya daha az atık salınımı sağlanmıştır. Pre- ve probiyotiklerin kullanımı ile bağırsak mikroflorası
düzenlenmiş, patojen mikroorganizmalara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmiştir. Yem bitkilerine farklı özellikler
kazandırılarak besin değerleri artırılmıştır. Yine yem hammaddelerine değişik antikorlar ürettirilerek hayvanlar hastalıklara
karşı doğal olarak korunur hale gelmiştir. Bağırsak mikroflorası üzerinde yapılan biyoteknolojik çalışmalar ile gerek besin
maddelerinin bağırsakta sindirilebilirliğinin artırılması gerekse bağırsak gelişimi ile hayvan sağlığının iyileştirilmesi
konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir.