Hayvan beslemede biyoteknoloji uygulamaları


Creative Commons License

Özcan B. D., Ayaşan T.

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, vol.8, no.1, pp.58-63, 2009 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 8 Issue: 1
  • Publication Date: 2009
  • Journal Name: Tavukçuluk Araştırma Dergisi
  • Journal Indexes: Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.58-63
  • Çukurova University Affiliated: No

Abstract

Biyoteknoloji hayvansal üretimde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Özellikle besin değeri iyileştirilmiş yem hammaddeleri ile hayvanların performansının artırılması, birim hayvandan elde edilen ürün miktarının artırılması ve hayvan sağlığının iyileştirilmesi biyoteknolojik uygulamaların ana hedefleri olmuştur. Enzimlerin hayvan beslemede kullanılmaya başlanması ile yem hammaddelerinin başta kanatlılar olmak üzere çiftlik hayvanları tarafından sindirilebilirliği artmış, yem maliyeti azalmış ve doğaya daha az atık salınımı sağlanmıştır. Pre- ve probiyotiklerin kullanımı ile bağırsak mikroflorası düzenlenmiş, patojen mikroorganizmalara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmiştir. Yem bitkilerine farklı özellikler kazandırılarak besin değerleri artırılmıştır. Yine yem hammaddelerine değişik antikorlar ürettirilerek hayvanlar hastalıklara karşı doğal olarak korunur hale gelmiştir. Bağırsak mikroflorası üzerinde yapılan biyoteknolojik çalışmalar ile gerek besin maddelerinin bağırsakta sindirilebilirliğinin artırılması gerekse bağırsak gelişimi ile hayvan sağlığının iyileştirilmesi konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir.