6. Uluslararası AYASOFYA MULTİDİSİPLİNER BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 2 - 03 Haziran 2023, ss.452-457
Bu çalışmada Delihalil volkanına ait bazaltik tüflerin firitleştirilerek seramik yer ve duvar karosu sırlarında kullanımı araştırılmıştır. Çalışmada Deli Halil Tepesinin farklı bölgelerinden alınan tüf uygun tane boyutuna getirilmiş iki farklı eritici kullanılarak (Na2CO3 ve B2O3) 1300 °C’de firitleştirilmiştir. Na2CO3 içerikli ağırlıkça %95 bazaltik frit %5 kaolen %0,1 K10 %0,30 CMC (akışkanlaştırıcı) ve B2O3 içerikli ağırlıkça %95 bazaltik frit %5 kaolen %0,1 K10 %0,30 CMC (akışkanlaştırıcı) karışımları ile iki farklı sır süspansiyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan bu sır karışımları Çanakkale Seramik fabrikasında üretilen sırsız yer ve duvar karoları ile bazalt tüfü, Almanpınarı kili ve Söğüt kili karışımları ile hazırlanan yer ve duvar karoları örneklerine uygulanmıştır. Sırlı yer karoları 1173 °C’de 73 dk. süre ile, duvar karoları ise 1135 °C’de 68dk. süre ile endüstriyel koşullarda pişirilmiştir. Pişirilen sırlı ürünlere standart testler yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır.
In this study, we examined the use of basaltic tuffs from the Delihalil volcano for ceramic floor and wall tile glazes through the use of fritting. Two different fluxes (Na2CO3 and B2O3) were used to bring the tuff taken from different regions of DeliHalil Hill to the appropriate grain size and then fritted at 1300 °C. Using mixtures of 95% basaltic frit 5% kaolin 0,1% K10 0,30% CMC (plasticizer) with Na2CO3 content and 95% basaltic frit 5% kaolin 0,1% K10 0,30% CMC (plasticizer) with B2O3 content, two different glaze suspensions were prepared. These glaze mixtures were applied to both unglazed floor and wall tiles produced in Çanakkale Ceramic factory and unglazed floor as well as wall tiles prepared with basalt tuff, Almanpınarı clay and Söğüt clay mixtures. Glazed floor tiles were fritted at 1173 °C for 73 minutes and wall tiles were fritted at 1135 °C for 68 minutes under industrial conditions. Standard tests were performed on the fritted glazed products and the results were interpreted.