Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.4, pp.1-8, 2013 (Peer-Reviewed Journal)
Bu çalışmada, Düziçi sınırları içerisinde bulunan Haruniye Kaplıcası’ndan toplanan toprak
numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bakteriler sırasıyla
Bacillus sp. HG1, HG2 ve HG3 olarak isimlendirilmişlerdir. Selülaz üretimi, üreme periyodunun
başlangıcından itibaren HG1 ve HG2 izolatları için 72. saatte, HG3 izolatı için ise 24. saatte
maksimum düzeye çıkmıştır. HG1 ve HG2 selülazları optimum aktivitelerini 60°C’de gösterirken,
HG3 selülazı 70°C’de göstermiştir. Bununla birlikte HG1 ve HG3 selülazları optimum
aktivitelerini pH 5.0’de gösterirken, HG2 selülazı pH 4.0’de göstermiştir. Her üç enzim de
60°C’de 30 dakika muhafaza edildiklerinde aktivitelerinin tamamını korurken, daha yüksek
sıcaklık değerlerinde 30 dk inkübasyon sonucunda aktivitelerini kaybetmeye başlamışlardır. HG1,
HG2 ve HG3 enzimlerine ait spesifik aktiviteler 55°C’de sırasıyla 34.1, 67.8 ve 112.3 U/mg olarak
belirlenmiştir.