Yem katkısı selülaz enzimlerini üreten termofilik Bacillus suşlarının izolasyonu ve enzimlerin kısmi karakterizasyonu


Creative Commons License

Kılıçer H. R., Özcan B. D.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.4, pp.1-8, 2013 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 17 Issue: 4
  • Publication Date: 2013
  • Journal Name: Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.1-8
  • Çukurova University Affiliated: No

Abstract

Bu çalışmada, Düziçi sınırları içerisinde bulunan Haruniye Kaplıcası’ndan toplanan toprak numunelerinden üç adet termofilik Bacillus sp. izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Bakteriler sırasıyla Bacillus sp. HG1, HG2 ve HG3 olarak isimlendirilmişlerdir. Selülaz üretimi, üreme periyodunun başlangıcından itibaren HG1 ve HG2 izolatları için 72. saatte, HG3 izolatı için ise 24. saatte maksimum düzeye çıkmıştır. HG1 ve HG2 selülazları optimum aktivitelerini 60°C’de gösterirken, HG3 selülazı 70°C’de göstermiştir. Bununla birlikte HG1 ve HG3 selülazları optimum aktivitelerini pH 5.0’de gösterirken, HG2 selülazı pH 4.0’de göstermiştir. Her üç enzim de 60°C’de 30 dakika muhafaza edildiklerinde aktivitelerinin tamamını korurken, daha yüksek sıcaklık değerlerinde 30 dk inkübasyon sonucunda aktivitelerini kaybetmeye başlamışlardır. HG1, HG2 ve HG3 enzimlerine ait spesifik aktiviteler 55°C’de sırasıyla 34.1, 67.8 ve 112.3 U/mg olarak belirlenmiştir.