Sıcaklığa Dirençli α-Amilaz Enzimi Üreten Mezofilik Bakteri İzolasyonu ve Enzimin Kısmi Karakterizasyonu


Creative Commons License

Özdemir G., Özcan B. D.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), vol.3, no.2, pp.146-153, 2020 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Bu çalışmada, Niğde ili Ulukışla ilçesi Çiftehan bölgesi sınırları içinde bulunan kaplıcadan alınan toprak örneklerinden α-amilaz aktivitesine sahip Bacillus izolasyonu yapılmıştır. İzolat bakteri, Bacillus sp. GA4 olarak isimlendirilmiştir. Bacillus sp. GA4 izolatına ait α-amilaz enziminin optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 6.0-8.0 ve 50ºC olarak bulunmuştur. Enzim 40ºC’de 30 dk ön inkübasyon sonrasında aktivitesini tamamen korumuştur. Enzim, 50ºC ve 60ºC’de 30 dk ön inkübasyon sonrasında ise sırasıyla %21 ve %37’lik aktivite kaybına uğramıştır. MgCl2 ve FeSO4 enzim aktivitesini sırasıyla %13 ve %12 seviyelerinde artırırken, CuSO4, CaCl2 ve EDTA sırasıyla %81, %38 ve %33 oranlarında inhibe etmiştir. Bacillus sp. GA4 α-amilaz enziminin moleküler ağırlığı SDS-PAGE zimogram analizi ile yaklaşık olarak 55 kDa bulunmuştur. İzolatın CFX, CN, TE, RD, S, Amp ve P antibiyotiklerine hassas, SH antibiyotiğine ise dirençli olduğu gözlenmiştir.