KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ


DARCAN N.

Akademisyen Kitapevi, Ankara, 2014

  • Basım Tarihi: 2014
  • Yayınevi: Akademisyen Kitapevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara

Özet

Anadolu’nun tarım ve hayvancılık potansiyeli, onun bir hayvancılık kültürüne sahip olduğunun önemli bir işaretidir.  Bu kültür içerisinde keçi yetiştiriciliği özellikle dağlık ve marjinal alanlarda ve göçer sistemde yoğun olarak tercih edilen bir üretim dalıdır. Bu yapısı nedeni ile son elli yıl içinde keçicilik özellikle ormalık alanlarda yaşanan çevre sorunlarının baş sorumlusu olarak ilan edilimiş ve buna yönelik ciddi yaptırımlar uygulanmıştır. Ancak gelinen noktada keçi ve keçiden elde edilen ürünlerin insan beslenmesi açısından önemi çok net olarak görülmektedir. Buna bağlı olarak iç pazarda mevcut talebi karşılamak üzere sadece kamu değil özel sektör de bazı atılımlar yapmış ve süt keçisi büyük çiftliklerde yetiştirilmeye başlanmış ve keçi ürünleri ise marketlerde yerlerini almıştır. Keçiciliğin sadece süt değil et yönünde de gelişme potansiyeli mevcuttur. Ayrıca keçi yetiştiriciliğinin çevresel boyutunun yanı sıra sosyo-kültürel önemi de bulunmaktadır. Buna bağlı olarak hazırlanan bu broşürde keçi yetiştiricileri için temel bazı önemli bilgiler ele alınacaktır. Doğru uygulamalar ile verimliliğin artırılmasına yönelik bazı önemli temel bilgilerin ele alındığı bu broşürden yetiştiricilerimiz ile teknik personelin yararlanmasını diliyorum.