Meyve Bilimi, cilt.11, sa.1, ss.18-26, 2024 (Hakemli Dergi)
Asma yaprakları taze veya salamura edilmiş halde geleneksel gıda olarak
kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; yaprak özelliği ön plana çıkan yeni üzüm çeşit
eldesidir. Bu amaçla; bitkisel materyal olarak melezleme sonucu elde edilmiş 446 adet
genotip kullanılmıştır. Çalışmada gelişme döneminde genotiplere ait yaprakların
morfolojik olarak sarmaya uygunlukları belirlenmiştir. İncelenen kriterler bakımından
genotiplerde Tartılı Derecelendirme Yöntemine göre puanlama yapılmıştır. Elden edilen
verilere göre; genotiplerin lob sayısı 3 veya 5 adet olarak; yaprak kalınlığı 1.32 mm (NVL
34) ile 0.244 mm (NRG-61) arasında; yaprak damar kalınlığı 0.53 mm (NVL-40) ile 1.01
mm (Isabella) arasında; yaprak tüy yoğunlukları düşük (3) ve orta (5) grupta yer aldıkları
belirlenmiştir. İncelenen özellikler bakımından almış oldukları puanlara göre 52 adet
genotip ön plana çıkmışlardır. Genotiplerin aldıkları puanlar 940 ile 1090 arasında
değişmiştir.
Grape vine leaves can be used fresh or vine leaves preserve as traditional food. The aim of
this study, obtain a new grape cultivar with prominent leaf characteristics. For the purpose,
446 genotypes obtained as a result of hybridization were used as plant material. In the
study, the morphological suitability of the leaves of the genotypes for vine leaves preserve
was determined during the development period. Genotypes were scored according to the
Weighed Rating Method in terms of the examined criteria. According to the data obtained,
the number of lobes of genotypes is 3 or 5; leaf thickness is ranged between 1.32 mm (NVL
34) and 0.244 mm (NRG-61); leaf keel thickness is between 0.53 mm (NVL-40) and 1.01
mm (Isabella); leaf hair density was determined to be low (3) and medium (5). 52
genotypes came into prominence according to the scores they received in terms of the
examined characteristics. The scores of the genotypes varied between 940 and 1090.