Üst Santral Kesici Dişte Oluşan Horizontal Kök Kırığının Tedavisi


Gürler K., Ertürk H.

26. TÜRK DİŞHEKİMLİĞİ BİRLİĞİ ULUSLARARASI DİŞHEKİMLİĞİ KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2022, ss.89

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.89
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Üst Santral Kesici Dişte Oluşan Horizontal Kök Kırığının Tedavisi

 

Amaç: Bu olgu sunumunda 19 yaşında kadın hastanın maksiller sol santral kesici dişinde travma sonucu oluşmuş horizontal kök kırığının kanal tedavisi sonrası iyileşmesi anlatılmaktadır.

Olgu Sunumu: 19 yaşında kadın hasta, maksiller anterior dişlerinin değerlendirilmesi için Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı’na yönlendirildi. Sistemik hastalık öyküsü olmadığı öğrenilen hastada yaklaşık 20 gün önce geçirilmiş bir travma öyküsü olduğu belirlendi. Klinik muayene sonucunda maksiller sol santral dişte orta derecede mobilite, sol lateral, sağ ve sol santral kesici dişlerin kuronlarında kırıklar olduğu, bu üç dişe de giriş kavitesi açıldığı ve kanal ağızlarının geçici dolgu maddesi ile kapatıldığı görüldü. Radyolojik muayene sonucunda ise maksiller sol santral dişin orta üçlüsünde horizontal kök kırığı tespit edildi. İrrigasyon solüsyonu olarak serum fizyolojik ve %2,5’ luk NaOCl kullanılarak K tipi bir eğe ile maksiller sol santral dişin kanal tedavisine başlandı. Apeks bulucu (VDW Gold, Münih, Almanya) ve radyograflar yardımıyla kırık hattına kadar olan çalışma boyu belirlendi. Lateral kondenzasyon tekniği kullanılarak güta perka ve Adseal (Meta Biomed, Kore) kök kanal patı ile kök kanal dolgusu yapıldıktan sonra sadece kanal girişi kompozit rezinle restore edildi. Hasta 7 ay sonra kontrole geldiğinde radyografide kırık parçaların birbirinden uzaklaştığı tespit edildi ve kırık hattının apikalinde kalan kök parçasının cerrahi olarak uzaklaştırılmasına karar verildi. Hasta kliniğimize başvurduktan yaklaşık 15 ay sonra maksiller sol santral dişinde renklenme şikâyetiyle geldi. İlgili dişe devital beyazlatma yapıldıktan sonra hastanın 11, 12, 21 ve 22 numaralı dişleri kompozit rezinle restore edildi.

Sonuç: Dört yıllık takip sonunda diş asemptomatik olup, dişte herhangi bir mobilite tespit edilmemiştir. Perküsyon ve palpasyona duyarlılık ile radyografik olarak herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: horizontal kök kırığı, travma, kök kanal tedavisi, devital beyazlatma, kompozit restorasyon

Management of Horizontal Root Fracture in the Maxillary Central Incisor

Aim: This case report describes horizontal root fracture caused by trauma in the maxillary left central incisor of 19-year-old female and its healing after root canal treatment.

Case: A 19-year-old female patient was referred to Çukurova University Faculty of Dentistry, Department of Endodontics for evaluation of maxillary anterior teeth. It was determined that the patient had no history of systemic disease and had trauma history about 20 days ago. In clinical examination, moderate mobility in maxillary left central tooth, crown fractures in left lateral, right and left central incisors were detected. Additionally, it was seen that access cavity preparations were performed in all three teeth and sealed with temporary filling material. Radiological examination revealed horizontal root fracture in middle third of maxillary left central tooth. Root canal treatment of maxillary left central tooth was performed with K type file using saline solution and 2.5% NaOCl as irrigation solution. Working length was established with apex locater (VDW Gold, Munich, Germany) and radiographs to the fracture lineRoot canal filling was performed with gutta percha and Adseal (Meta Biomed, Korea) root canal sealer using lateral condensation technique to the coronal part of root. Then, the cavity access was sealed with composite resin. The patient was scheduled for 7 months follow-up examination. It was determined that the fracture line was become wider. As a treatment option, the apical part of the root removed surgically. The patient came with complaints of discoloration of maxillary left central tooth about 15 months after the root canal treatment. Devital bleaching was performed and teeth numbered 11, 12, 21 and 22 were restored with composite resins for aesthetic reasons.   

Conclusion: After four years of follow-up, the tooth is asymptomatic and there is no mobility in the tooth. Sensitivity to percussion and palpation and radiographic findings were not found.

 

Key Words: horizontal root fracture, trauma, root canal treatment, devital bleaching,composite restoration