ISPEC 10th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT, Sivas, Türkiye, 18 - 19 Temmuz 2022, ss.323-328
Son yıllarda su ürünleri avcılığının azalmaya başlamasıyla birlikte Türkiye su ürünleri yetiştiricilik sektörü ciddi ilerlemeler kaydetmiştir. Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliği dünya ülkelerine göre çok fazla bir geçmişe sahip olmasa da en hızlı büyüyen gıda sektörleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği sazan ile başlamış ve ardından gökkuşağı alabalığı ile devam etmiştir. Daha sonra ki yıllarda çipura ve levrek yetiştiriciliğinin başlamasıyla birlikte tarla balıkçılığından kafes balıkçılığına geçiş süreci hızlanmıştır. Denizel ortamda ciddi bir üretim artışı olmasıyla birlikte burada kazanılan tecrübe ile kafes sistemleri iç sulara taşınmış ve barajlar alabalık üretiminin merkezi haline gelmiştir. Su ürünleri ihracatının artması ve iç piyasada ki talep artışları alabalık yetiştiriciliğinin konsept değiştirmesine sebep olmuştur. Geçmiş yıllarda porsiyonluk boy 250-300 gram bandındayken günümüzde alabalığın pazar boyu 1 kg’ın üzerine çıkmış ve pazardaki ismi de yerli somon ya da Türk somonu olarak değişim göstermiştir. 2018 yılına kadar en fazla yetiştirilen balık türü alabalık olurken ilk defa 2018 yılında levrek 1. Sıraya yerleşmiştir. Yeni yapılan barajların alabalık üretimine açılması ve denizel ortama büyük çiftliklerin kurulmasıyla birlikte alabalık yetiştiriciliği 2021 yılında tekrar birinci sıraya yerleşmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’de balık yetiştiriciliğinin başladığı ilk dönemden günümüze kadar alabalık her zaman sektör için en önemli balık türlerinden biri olmuştur.