9.INTERNATIONALCONFERENCE ONAGRICULTURE,ANIMAL SCIENCESANDRURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.261-283
Sürdürülebilir tarımsal üretim, iklim değişikliği de dahil olmak üzere çeşitli stres faktörlerinin
ekosistemler ve toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Küresel
nüfus artışı ve kişi başına gıda, yem, lif, kereste ve enerji tüketimindeki değişiklikler önemli
düzeylerde arazi kullanımı ve tatlı su tüketimine neden olmaktadır. Günümüzde küresel tatlı su
tüketiminin yaklaşık olarak %70’i tarımsal üretimde kullanılmaktadır. Gıda, yem ve su için daha
fazla talep, daha fazla kaynak yoğun tüketimi ve tarımsal üretim verimlerinde daha sınırlı artışlar
sonucunda, kurak alanlarda su kıtlığı, arazi bozulması ve gıda güvensizliğinden daha yüksek risklerle
karşılaşılacaktır. Artan küresel nüfusun gıda tüketimi karşılamak için, tarım alanları genişlemiş ve
tarımsal üretimde entegre kaynak verimliliğini artırmak için teknolojik uygulamalar geliştirilmiştir.
Sürdürülebilir tarımsal üretimin uzun süredir devam eden hedeflerini karşılamak için, iklim
değişikliğine dayanıklı sistemler desteklenmelidir. Tarımsal sistemler, iklim değişikliğinin en
olumsuz etkilerine karşı dayanıklı olmadıkça sürdürülebilir olamazlar.