SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL ÜRETİM İÇİN ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ


Creative Commons License

Mutlu N., Kaya C., Topaloğlu Dikbaş T., Öztürk H. H.

9.INTERNATIONALCONFERENCE ONAGRICULTURE,ANIMAL SCIENCESANDRURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.261-283

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.261-283
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sürdürülebilir tarımsal üretim, iklim değişikliği de dahil olmak üzere çeşitli stres faktörlerinin ekosistemler ve toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Küresel nüfus artışı ve kişi başına gıda, yem, lif, kereste ve enerji tüketimindeki değişiklikler önemli düzeylerde arazi kullanımı ve tatlı su tüketimine neden olmaktadır. Günümüzde küresel tatlı su tüketiminin yaklaşık olarak %70’i tarımsal üretimde kullanılmaktadır. Gıda, yem ve su için daha fazla talep, daha fazla kaynak yoğun tüketimi ve tarımsal üretim verimlerinde daha sınırlı artışlar sonucunda, kurak alanlarda su kıtlığı, arazi bozulması ve gıda güvensizliğinden daha yüksek risklerle karşılaşılacaktır. Artan küresel nüfusun gıda tüketimi karşılamak için, tarım alanları genişlemiş ve tarımsal üretimde entegre kaynak verimliliğini artırmak için teknolojik uygulamalar geliştirilmiştir. Sürdürülebilir tarımsal üretimin uzun süredir devam eden hedeflerini karşılamak için, iklim değişikliğine dayanıklı sistemler desteklenmelidir. Tarımsal sistemler, iklim değişikliğinin en olumsuz etkilerine karşı dayanıklı olmadıkça sürdürülebilir olamazlar.