Kesme Gül ve Krizantemde Hasat Sonrası Farklı Uygulamalar


Demircioğlu H., DÜNDAR ö., ASLIHAN A. Ö.

Alatarım, cilt.24, sa.özel sayı, ss.261-269, 2025 (TRDizin) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: özel sayı
  • Basım Tarihi: 2025
  • Dergi Adı: Alatarım
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.261-269
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu derlemede Dünya kesme çiçek ticaretinde ilk iki sırada olan, insanlar tarafından en çok tercih edilen kesme çiçek grubu içerisinde yer alan gül (Rosa hybrida L.) ve krizantem (Chrysanthemum morifolium Ramat) yetiştiriciliğinde üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte kalitenin korunmasında etkili olan faktörler (sıcaklık, nem, etilen, vazo ömrü, yaşlanma), hasat sonrası uygulamalar (ön soğutma, solüsyon çektirme, solüsyon içinde bulundurma, nano teknolojik kaplama), paketleme (kâğıt, polietilen poşetle sarma), depolama (uzun veya kısa süre, kuru veya yaş), taşıma (düşük veya yüksek sıcaklıkta, kuru veya solüsyon içinde) sırasında yapılan uygulamalara yönelik son araştırmalara ve yeni teknolojilere yer verilmiştir.
This compilation includes the latest research and new technologies on the factors that are effective in preserving the quality of rose (Rosa hybrida L.) and chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium Ramat), which are the most preferred two cut flower groups in the world cut flower trade, from the producer to the consumer (temperature, humidity, ethylene, vase life, aging), post-harvest applications (pre-cooling, solution extraction, keeping in solution, nano-technological coating), packaging (wrapping with paper, polyethylene bags), storage (long or short term, dry or wet), and transportation (low or high temperature, dry or in solution).