Ispanak ve Soğan Tohumlarında Priming Uygulamalarının Çimlenme ve Çıkış Performansları Üzerine Etkileri


Creative Commons License

BİÇER İ., DAŞGAN H. Y.

Bahçe, cilt.53, sa.Özel Sayı 1, ss.69-73, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 53 Sayı: Özel Sayı 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.53471/bahce.1481866
  • Dergi Adı: Bahçe
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.69-73
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, soğan (Allium cepa L.) ve ıspanak (Spinacia oleracea) tohumlarına melatonin, glisin betain, SNP (nitrik oksit), hümik asit, faydalı bakteri ve deniz yosunu olmak üzere farklı priming materyalleriyle tohum ön uygulamalarının tohumda çimlenme ve çıkış performansları üzerine etkileri incelenmiştir. Tohumların çimlenme ve çıkış oranları ile hızlarının arttırılması amacıyla devamlı havalandırılan sistemde, farklı konsantrasyonlardaki priming çözeltilerinde 25℃ sıcaklıkta soğan tohumları 16 saat ve ıspanak tohumları 24 saat süreyle muamele edilmiştir. Hiçbir uygulama yapılmayan tohumlar ise kontrol grubu olarak kabul edilmiş ve hidropriming uygulaması yapılmıştır. Priming uygulaması sonucu tohumlar başlangıç nemine kadar kurutulup ekimi yapılarak çimlenme ve çıkış performansları incelenmiştir. Çalışma sonucunda, ıspanak tohumlarında hümik asit ve faydalı bakteri (%91) priming uygulamaları en yüksek çimlenme oranı, SNP (%94,5), hümik asit (%93,5) ve faydalı bakteri (%96) priming uygulamaları en yüksek çıkış oranı göstermiştir. Soğan tohumlarında deniz yosunu priming uygulaması %99 ile en yüksek çimlenme oranı ve %100 ile glisin betain en yüksek çıkış oranıyla öne çıkmıştır.
In this study, seed pre-treatments with different priming materials, including melatonin, glycine betaine, SNP (nitric oxide), humic acid, beneficial bacteria and seaweed, were investigated on the germination and emergence performances of onion (Allium cepa L.) and spinach (Spinacia oleracea) seeds. effects have been examined. In order to increase the germination and emergence rates and speed of the seeds, onion seeds and spinach seeds were treated for 16 hours and spinach seeds for 24 hours at 25℃ in different concentrations of priming solutions in the constantly ventilated system. Seeds without any treatment were accepted as the control group and hydropriming was applied. As a result of the priming application, the seeds were dried to initial moisture and sown, and their germination and emergence performances were examined. As a result of the study, humic acid and beneficial bacteria (91%) priming applications showed the highest germination rate in spinach seeds, SNP (94.5%), and humic acid (93.5%) and beneficial bacteria (96%) priming applications showed the highest germination rate. Seaweed priming application in onion seeds stood out with the highest germination rate of 99% and the highest emergence rate of glycine betaine with 100%.