Bulk Fıll Kompozit Rezinlerin Sitotoksisitesi


Batmaz S. G.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1.ULUSLARARASI DİŞ HEKİMLİĞİ KONGRESİ, Sivas, Türkiye, 23 - 25 Kasım 2021, ss.173-174

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sivas
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.173-174
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet


GİRİŞ

Bulk fill kompozit rezinler 4-6 mm kalınlıkta ve tek tabaka şeklinde kullanılabilir. Bu kompozitlerin restorasyonlarda kullanımıyla ilgili en büyük endişe 4 mm kalınlığında uygulanmaları nedeniyle meydana gelebilecek polimerizasyon büzülme stresi ve monomerlerin polimere dönüşüm oranıdır. Kompozit rezin materyallerde polimere dönüşmeyen monomer matriks komponentlerinin genotoksik, mutajenik ve östrojenik etkiye sahip olduğu yapılan birçok in vitro çalışmayla tespit edilmiştir. Bu derlemenin amacı; bulk fill kompozitlerin sitotoksisitesiyle ilgili bilimsel literatürün incelenmesi ve değerlendirilmesidir.

 

LİTERATÜR DERLEMESİ

Bulk filllerin sitotoksisitesiyle ilgili literatür taraması PubMed aracılığıyla yapıldı. Literatürde, bulk fill composite resins, cytotoxicity  anahtar kelimeleri kullanılarak 18 makale bulundu. Bu makaleler arasından 13 tane tam metin içeren makale seçilerek kaynak olarak kullanıldı. İncelenen çalışmalara göre; uygulanan test yöntemi, kullanılan hücre tipi, hücre-materyal temas yöntemi ve maruz kalma süresi gibi deneysel parametreler sitotoksisite sonuçlarını etkileyebilmektedir. Bu çalışmalarda sitotoksisite, ağırlıklı olarak (%53,86) MTT testi ile değerlendirilmiştir. MTT testinde oluşan formazanı çözdürmek için dimetil sülfoksit kullanımı hücreler üzerinde toksik etki yaratabilir ve testin güvenilirliğini etkileyebilir. Bu sebeple çözdürme işlemi gerektirmeyen XTT, MTS ve WST testleri daha hassas sonuçlar verebilir.

Çalışmalarda dental pulpa kök hücrelerinin canlılığını ve farklılaşma yeteneğini korumak için özellikle derin kavitelerin restorasyonu için bulk-fill kompozit rezinlerin seçiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerektiği bildirilmiştir.

 

SONUÇ: Bulk fill kompozit rezinler uygulama kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlasa da artan tabaka kalınlığına bağlı yetersiz fiziksel ve mekanik özelliklere sahip olabilir ve sitotoksik etkiler gösterebilir.


 

INTRODUCTION

Bulk fill composite resins can be used in 4-6 mm thickness and as a single layer . The biggest concern regarding the use of these composites in restorations is the polymerization shrinkage stress that may occur due to their application at thickness of 4 mm and the rate of conversion of monomers to polymers. It has been determined by many in vitro studies that monomer matrix components that do not turn into polymers in composite resin materials have genotoxic, mutagenic and estrogenic effects. The purpose of this review; review and evaluation of the scientific literature on the cytotoxicity of bulk fill composites.

 

LITERATURE REVIEW

A literature search on the cytotoxicity of bulk fills was done through the PubMed. 18 articles were found in the literature using the keywords bulk fill composite resins, cytotoxicity. Among these articles, 13 full-text articles were selected and used as source. According to the studies reviewed; experimental parameters such as the test method applied, the cell type used, the cell-material contact method and exposure time can affect the cytotoxicity results. In these studies, cytotoxicity was evaluated predominantly (53.86%) with MTT test. The use of dimethyl sulfoxide to dissolve the formazan formed in the MTT test may have toxic effect on cells and affect the reliability of the test. For this reason, XTT, MTS and WST tests that do not require thawing can give more sensitive results.

In studies, it has been reported that the selection of bulk-fill composite resins should be done carefully, especially for the restoration of deep cavities, in order to preserve the viability and differentiation ability of dental pulp stem cells.

 

CONCLUSION

Although bulk fill composite resins provide ease of application and time savings, they may have insufficient physical and mechanical properties due to increased layer thickness and may show cytotoxic effects.