17. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, ANKARA,, Ankara, Turkey, 19 - 20 August 2023, vol.1, no.1, pp.1
Hayvansal ürünlere olan talep ve süt sığırı işletmelerinin daha etkili,
karlı ve sürdürülebilir yapılmasını gerektirmektedir. Hayvancılık
işletmelerinde de sürü yönetimi birçok farklı bileşenden meydana gelmektedir. Ayrıca
hayvancılık işletmelerinde günlük haftalık, aylık veya yıllık yapılan rutin
işler vardır. Tüm bu işler içinde hangi işin ne zaman ve nasıl yapılacağının
önceden bilinmesi ve hazırlıklı olunması ile sürdürülebilir üretim mümkündür. Bu
ise ancak işletme kaynaklarının en etkili şekilde yönetimi ile mümkündür. Çünkü
kaynaklar sonsuz değil sınırlıdır. Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak
ise yönetim becerisi gerektirir. Hayvancılık işletmeleri bu bağlamda üretim
maliyetlerini minimum seviyelerde tutmak için büyük çaba göstermektedir. Ancak
genel işletme karlılık değerlendirmelerinde çoğunlukla girdi - çıktı ve fiyat
ilişkisi esas alınmaktadır. Ancak biyolojik üretim süreci sonucunda oluşan
gelirlerin üretim aşamasında meydana gelen kayıplar göz ardı edildiğinde karlı
bir üretim mümkün olamamaktadır. Son
yıllarda emek yoğunda bilgi ve teknoloji yoğun sistemlere geçmiş olan
hayvancılık işletmelerinde üretim kayıplarının önüne geçmek daha da önem
kazanmıştır. Diğer sektörlerde olduğu gibi hayvancılık işletme yönetimi de üç
temel işlevi yerine getirmelidir. Bunlar Planlama, Uygulama ve İzleme ve
Değerlendirmedir. Burada ayrı başlıklar halinde verilmiş olsa bile hayvancılık
işletmelerinde tüm bu süreçler iç içe aşamalar şeklinde yürü ve kesin
sınırlarla ayırmak pek mümkün olmaz. Sürü yönetimi uygulama, takip, tespit, müdahele, değerlendirme ve yönetim
aşamalarından oluşur. Bu bilgilerin ışığında hazırlanan bildiride, süt
sığırcılığı işletmesi sürü yönetim başrısını ortaya koymak için örnek olmak
üzere döl verim kriterlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve çözüm yolu
geliştirilmesi amaçlanmıştır.