Microelectronics Laboratory Experiments 1


Creative Commons License

İstanbullu M., Avcı M.

Karahan Kitabevi Yayınları, Adana, 2021

  • Publication Type: Book / Textbook
  • Publication Date: 2021
  • Publisher: Karahan Kitabevi Yayınları
  • City: Adana
  • Çukurova University Affiliated: Yes

Abstract

Günümüzde çok farklı alanlarda kullanıma giren elektronik cihazlar, hayatımızın her anında vazgeçilmez hale gelmiştir. Karmaşık ve yüzlerce farklı alt blok içeren cihazların yanı sıra çok basit ancak zekice kurgulanmış temel elektronik devreleri ile insan hayatına dokunan fikirler ve ürünler hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda, ihtiyaç duyulan tasarım ve üretimlere katkı sağlayacak mühendislerin yetişmesi için, doğru teorik olmadan pratik olmaz düsturu ön şart kabul edilmeli, eğitimleri iyi planlanmış, sade, birbiri ile çelişmeyen ve uygulamalı bilgilendirmeye dayalı olmalıdır.

Birçok bilim dalının ana omurgasını teşkil eden temel elektronik konuları ile ilgili yabancı dillerde yazılmış çok sayıda kitap olmasına rağmen, ülkemizde başvurabileceğimiz Türkçe kaynak sayısı oldukça azdır. Bu kitap ülkemizde eksikliği görülen mikroelektronik alanında, uygulamalarla kavrama düzeyinde bilgi edinmek isteyenler için hazırlanmıştır. Deney öncesi bilgilendirmeler nispeten uzun tutulmuş, gerekli teorik altyapı geniş bir özetle verilmeye çalışılmıştır.

Kitabın birinci cildi yarıiletken cihazların tanınmasına, karakteristik özelliklerinin elde edilmesine ve devre içerisinde kullanılmasına yönelik hazırlanmış, ikinci cildi ise farksal yükselteç, güç yükselteçleri gibi çoklu transistör devreleri ile başlayıp, bu yapıların birlikte kullanımıyla oluşturulan OPAMP (operational amplifier) ve devre uygulamaları ile devam etmiştir. Bunların yanında ilave tümleşik devreli çeşitli uygulamalara da yer verilmiştir.

Elektronik konularının yaygınlık alanının genişliği ve yenilenme hızının yüksekliği göz önünde bulundurulursa, bu alan içine giren herhangi bir konunun bir kitabın sınırları içinde tüm yönleri ile incelenmesi pek mümkün değildir. Ayrıca verilen bilgilerin güncelliği çok uzun süreler korunamayabilir. Bu nedenle okuyucular, bu kitapta bahsi geçen konuları farklı güncel kaynaklardan da incelemeli, aynı konulara getirilen farklı bakış açılarını görmelidir. 

Bu kitabın hedef kitlesi, temelde elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği branşlarında eğitim alan mühendis adayları olup, bunların dışında kendisini mikroelektronik alanında geliştirmek isteyen bütün okuyuculara da hitap etmektedir. Kitaptan en iyi şekilde yararlanmak için yeterli düzeyde devre analizi bilgisi gereklidir.

Kitabın giriş bölümünde, bir elektronik laboratuvarında çalışırken göz önünde bulundurulması gereken durumlar ve fayda sağlayacak ipuçlarından bahsedilmiş, çalışma güvenliğini temin edecek önlemler irdelenmiştir.  

Birinci bölümde, yarıiletken devre elemanlarının temelini oluşturan p ve n tipi malzemelerden bahsedilmiş ve oluşturulan bir p-n eklemi ile diyotun çalışma mekanizması anlatılmıştır. Diyotlu devreleri analiz ederken sıklıkla kullanılan farklı yöntemler incelenmiş ve son olarak LED ve zener diyotlara değinilmiştir.

İkinci bölümde, klasik bir DC güç kaynağında yer alan, AC bir gerilimi DC gerilime dönüştürme işlemi için gerekli diyotlu doğrultma devrelerinin çalışması anlatılmış ve bu devrelerin karakteristik eğrileri elde edilmiştir. Yarım ve tam dalga doğrultucular ve bu devrelerin filtreli durumları ayrı ayrı analiz edilmiştir.

Elektronik devrelerde belirli bir işaret kullanarak farklı bir dalga biçimi elde edebilmek için bu işaretin genliğinde, DC seviyesinde veya dalga formunda bazı değişiklikler yapmak gerekir. Üçüncü bölümde diyot elemanının elektronik devrelerdeki en temel uygulamalarından olan ve işaretlerin şekillendirilmesinde kullanılan kırpıcı, kenetleyici ve gerilim katlayıcı devrelerin çalışma prensipleri incelenmiştir.

Dördüncü bölümde, günümüzde mikroelektroniğin temel yapıtaşlarından biri olan BJT elemanının çalışma mekanizması anlatılmış ve temel akım gerilim karakteristik eğrileri elde edilmiştir. Transistörün kesim, ileri aktif, ters aktif ve saturasyon çalışma bölgeleri ayrı ayrı incelenmiş ve DC analizi yapılarak yük hattı elde edilmiştir.

Beşinci bölümde BJT’nin farklı çalışma bölgelerinde çalışması için nasıl kutuplanacağı üzerinde durulmuştur. Belirli bir amaca yönelik olarak kutuplanan transistörlü devrelerin kararlılık durumları analiz edilmiş ve transistör terminallerinin farklı bağlantı şekilleri ile oluşturulan ortak emiter, ortak kollektör ve ortak bazlı devre yapılarına yer verilmiştir.

En çok kullanılan devre türlerinden biri olan kuvvetlendiriciler, akım veya gerilim olarak uygulanan bir giriş işaretini devrenin çıkışına kuvvetlendirerek aktaran devrelerdir. Altıncı bölüm, BJT’li lineer kuvvetlendirici devrelerinin devre girişine uygulanan zamanla değişen bir küçük işareti kuvvetlendirmesi ve devrenin küçük işaret AC analizinin yapılmasına dayanmaktadır. Bu bölümün sonunda, daha önce bahsedilen ortak emiter, ortak kollektör ve ortak bazlı kuvvetlendiricilerin detaylı şekilde karşılaştırılmalarına yer verilmiştir.

Yedinci bölüm, transistörün sıklıkla kullanılan diğer bir uygulaması olan anahtarlama devrelerine ayrılmıştır. Transistör ile bir rölenin nasıl sürülebileceği anlatılmış ve yüksek akım çekebilecek olan yüklerin anahtarlanması gerçekleştirilmiştir.

Sekizinci bölümde günümüzde artık bir teknoloji standardı haline gelmiş, tümleşik devrelerin, mikroişlemcilerin, hafıza elemanlarının gerçekleştirilmesinde kullanılan ve diğer yandan analog devrelerde de çok önemli bir yapıtaşı olan alan etkili transistöre yer verilmiştir. Bu bölümde MOSFET’in fiziksel yapısı anlatılmış, DC analizi yapılarak yük hattı elde edilmiş ve farklı çalışma modlarından bahsedilmiştir.

MOSFET, BJT’de olduğu gibi, uygun DC kutuplamaya tabi tutulduğunda zamanla değişen küçük işaretleri yükselten bir kuvvetlendirici olarak kullanılabilmektedir. Dokuzuncu bölümde MOSFET’in küçük işaret parametreleri açıklanmış, küçük işaret AC modeli oluşturulmuş ve farklı devre topolojileri için kuvvetlendiriciler incelenmiştir. Bölüm sonunda yine üç genel kuvvetlendirici devresinin detaylı karşılaştırılmasına yer verilmiştir.  

Bir kuvvetlendiricinin kazancı, girişine uygulanan AC işaretin frekansına da bağlıdır. Bu bölüme kadar gerçekleştirilen BJT ve MOSFET’li kuvvetlendirici devrelerinin orta frekans bölgesindeki karakteristikleri incelenmişti. Onuncu bölümde ise her iki transistörün de alçak ve yüksek frekans cevapları incelenmiştir. Bu bölümde hem transistörlere haricen eklenen kapasitörlerin frekansa göre analizleri hem de transistörlerin fiziksel mimarilerinde bulunan parazitik kapasitelerin analizleri gerçekleştirilmiştir. 

Her bölümün sonunda bölüm konusu ile uyumlu ve deneyden önce pratik hesaplamaların ve analizlerin yapılacağı ön hazırlık çalışmalarına yer verilmiş ardından deney çalışmalarına geçilmiştir. Deney çalışmaları, ilgili konunun birkaç özelliğini birden gözlemlemek amacıyla birden fazla deney ile kuvvetlendirilmiştir. Her deneyin arkasına deneylerden elde edilen sonuçların yazılacağı, grafiklerin çizileceği ve tabloların doldurulacağı alanlar oluşturulmuştur. Ayrıca kitabın ekler kısmında deneylerde kullanılacak olan devre elemanlarının veri sayfalarına yer verilmiştir.

Sistematik bir şekilde kurgulayarak oluşturmaya çalıştığımız bu kitap serisi için siz kıymetli okurlarımızdan değerli geri bildirimlerinizi bekleriz.

Saygılarımızla

   Mustafa İSTANBULLU 

Mutlu AVCI