Farklı Domates Çeşitlerinin Bazı Kalite Özellikleri


Oluk C. A., AKYILDIZ A., AĞÇAM E., Keleş D., Ata A.

AKADEMİK GIDA, cilt.10, sa.3, ss.26-31, 2012 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2012
  • Dergi Adı: AKADEMİK GIDA
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.26-31
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Nine different tomatoe varieties (Lycopersicum esculentum) grown in Erdemli Sarikaya (Mersin, Turkey) were harvested at maturity, and some quality characteristics of the tomatoes such as total carotenoid compound, ascorbic acid, total soluble solids and color properties were determined. The total solids content (8.58 g/100g) and ascorbic acid content (397.74 mg/kg) of the tomato cultivar of the M10 cluster type were found the highest among the varieties studied. The M4 beef type (F1) had the highest total carotenoid (72.77 mg/kg) and lycopene contents (42.71 mg/kg). The M7 beef-type (F1) had the highest a" (24.41) and C" (29.14) values. In terms of quality criteria, promising results were obtained for the varieties with lesser importance for cultivation. 

Erdemli Sarıkaya yöresinde (Mersin) yetiştirilen dokuz farklı domates (Lycopersicum esculent um) çeşidinin olgunluk döneminde toplam karotenoid, karotenoid bileşen, askorbik asit, toplam kuru madde ve renk özellikleri incelenmiştir. Toplam kurumadde değeri ve askorbik asit içeriği bakımından en yüksek değerler M10 salkım tipi domates çeşidinde belirlenmiş olup ve bu değerler sırasıyla 8.58 g/100g ile 397.74 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Toplam karotenoid (72.77 mg/kg) ve likopen içeriğine (42.71 mg/kg) ait en yüksek değerler de M4 beef tipi'nde (F1) tespit edilmiştir. M7 beef tipi (F1) en yüksek CIE a" ve C" değeri sırasıyla 24.41 ve 29.14'tür. Yetiştiricilik bakımından öne çıkmayan çeşitlerde de kalite kriterleri bakımından ümit verici sonuçlar elde edilmiştir.