Taze Balıkta Kalite ve Kalite Değişimleri


ÇELİK M., KÜÇÜKGÜLMEZ A.

Nobel, Ankara, 2007

  • Yayın Türü: Kitap / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2007
  • Yayınevi: Nobel
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Çukurova Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

FAO alan projeleri tarafından orijinali Danimarka dilinde ve çeşitli dillerde yayımlanan eser İngilizceden dilimize çevrilmiştir. Balık teknolojisi ile ilgili FAO/DANIDA Eğitim Projesi ve Kalite Kontrolünün gelişimi esnasında, dünyanın her yerindeki binlerce balık teknoloji uzmanlarının eğitimine yardımcı olmaktadır.
Aguatik kaynakların kullanımına dair kısa bir giriş ve değerlendirmenin ardından kitapta, balık kalitesini etkileyebilecek biyolojik koşulları ve kimyasal nitelikleri analiz edilmektedir. Post mortem değişimlere ve bunların erken dönem kalite değişimlerindeki önemli rollerine özellikle değinilen kitapta ayrıca, balık kalitesini (duyusal, biyokimyasal ve kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik) değerlendirme yöntemleri gözden geçirilmiş ve Avrupa’da balığın duyusal kalitesini belirlemede şu anda kullanılan değerlendirme tablo ve testlerin nasıl uygulanılacağına dair pratik bilgileri içeren 6 tane EK’e yer verilmiştir. HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)’i ve HACCP-temelli yöntemleri balıkçılık sanayine dâhil etme yönündeki mevcut eğilim açısından son derece önemli bir mesele olan taze balık güvencesine bir giriş ile bu rehber kitap sona ermektedir.
Çalışmada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki deniz ve tatlı su balık türlerine dair veriler de mümkün olduğunca fazla örnek ve tablo yardımıyla aktarılmıştır. Çalışma, konunun ilgililerine bir kaynak (rehber) kitap olarak fayda sağlayacaktır.