Bulk fill kompozit rezinlerin farklı tabaka kalınlıklarında ve iki farklı ışık gücünde polimerize edilmesinin kompozitin fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisi


Creative Commons License

Dündar A.(Yürütücü), Batmaz S. G., Yıldız B., Barutçugil Ç.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2021

Proje Özeti

Amaç: Üç farklı bulk fill kompozit rezinin farklı tabaka kalınlıklarında farklı ışık güçlerinde polimerize edilmesinin; kompozitlerin basma dayanımı ve mikrosertlik özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması planlanmaktadır.

Yöntem: Bu çalışmada iki farklı bulk fill kompozit rezin kullanılmıştır: Filtek Bulk Fill, Sonic Fill 2, EverX Posterior. Mikrosertlik ölçümü için örnekler 5 mm çapında 2, 4 ve 6 mm yüksekliğinde, üç farklı teflon kalıp ve elmas kesme diski kullanılarak kesme cihazında hazırlandı. Her iki test için de ışıkla polimerizasyon, bir LED bir ışık cihazı kullanılarak iki farklı güç modunda (1000mW/cm2-20 sn ve 3200 mW/cm2-3sn ), ışık cihazı örneğin üst yüzeyine temas halindeyken yapıldı. Mikro sertlik ölçümü Vickers mikro-sertlik ölçüm cihazı ile örneklerin alt ve üst yüzeylerinden üçer ölçüm alınarak yapıldı. Basma dayanımı testi için örnekler, 5 mm çapında, 4 ve 6 mm kalınlığında, iki farklı teflon kalıp ve elmas kesme diski kullanılarak kesme cihazında hazırlandı. Basma dayanımı testi, Universal test cihazı kullanılarak, 1 cm/dk çapraz kafa hızında yapıldı. Gruplar arası analizlerde tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD testleri kullanıldı. Tüm istatistiksel analizlerde, anlamlılık düzeyi %95 olarak belirlendi.

Bulgular: Bulk fill kompozit rezinlerin alt üst yüzey mikro sertlik oranları incelendiğinde her iki kompozitin 2 mm kalınlığında hazırlanan örnekleri her iki polimerizasyon yönteminde de 0,80 kabul edilebilir eşik değeri geçmiştir. Her iki kompozitin de standart güç modunda polimerize edilen 4 mm kalınlığındaki örnekleri bu eşik değeri geçebilirken, 6 mm kalınlığındaki örnekler bu değeri geçememiştir. Işık şiddetinin basma dayanımına etkisi incelendiğinde Sonic Fill ve Filtek Bulk Fill kompozit rezinlerde ışık şiddetinin, basma dayanımına istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi gözlenmemiştir (p>0,05). Sadece EverX Posterior kompozit rezinin 6 mm kalınlığındaki örneklerinde ışık şiddeti arttırıldığında basma dayanımı değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmıştır (p<0,05). Tabaka kalınlığının artması EverX Posterior kompozit rezin dışında basma dayanımını istatistiksel olarak anlamlı olarak etkilememiştir.

Sonuç:Tabaka kalınlığı ve ışık şiddetinin artması Sonic Fill ve Filtek Bulk Fill kompozit rezinlerde basma dayanımı değerlerini etkilememiştir. EverX posterior kompozit rezinin tabaka kalınlığı ve ışık şiddeti arttıkça basma dayanımı değerleri düşmüştür. Tabaka kalınlığı arttıkça mikrosertlik oranları kabul edilebilir eşik değerin altına düşmektedir.