Kadın Sağlığına Yönelik İklim Değişikliği Kaygı Ölçeğinin Geliştirilmesi (Tez projesi)


Avcıbay Vurgeç B. (Yürütücü), Söğüt D.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

İklim değişikliği, yirmi birinci yüzyılın insan sağlığına yönelik en büyük tehdididir. İklim sisteminde görülen değişimler, dünyanın doğal dengesini bozmakta; hava kirliliği, enfeksiyon hastalıklarında artış, temiz su ve besin temin edilememesi vektör kaynaklı hastalıklara yol açarak insan sağlığı üzerinde olumsuz fizyolojik ve psikolojik etkilere neden olmaktadır. İklim değişikliğinin fiziksel sağlık etkileri aktif bir araştırma alanı iken, psikolojik etkileri ile ilgili çalışmalar daha az sayıdadır. Toplum nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar fizyolojik ve sosyolojik ihtiyaçlarının da etkisiyle iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilenmektedir. İklim değişikliğinin sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal cinsiyet etkileri kadınların stres ve kaygı düzeyini arttırmakta, gelecek endişesi oluşmasına ve psikolojik sağlığın olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Literatür incelendiğinde iklim değişikliği kaygısının değerlendirilmesine yönelik ölçme araçlarının geliştirildiği görülse de iklim değişikliğinin kadın sağlığı ve kaygı üzerine etkisini değerlendiren bir ölçüm aracının bulunmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı ‘İklim Değişikliği Kadın Kaygı Ölçeği’nin geliştirilmesidir. Araştırma, Google Form üzerinden online ulaşım sağlanarak 7 bölgeden toplam 779 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular IBM SPSS Statistics 22 ve Mplus 7 programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda geliştirilen İklim Değişikliği Kadın Kaygı Ölçeği, 18 madde ve ‘fizyolojik sağlık’, ‘davranış’ ve ‘toplumsal cinsiyet’ olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin toplam Cronbach's Alpha katsayısının 0,969, alt boyutlarının 0,920-0,951 arasında değiştiği saptanmıştır.

Sonuç olarak; İklim Değişikliği Kadın Kaygı Ölçeği (İDKKÖ)’nin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma iklim değişikliğinin kadınlarda kaygı düzeyinin ölçülmesi ile ilgili öncül bir çalışma olması bakımından önemlidir.