Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)


Ural S.

AB Destekli Diğer Projeler, 2021 - 2023

  • Proje Türü: AB Destekli Diğer Projeler
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2021
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

Sağlık ve güvenlik ile çalışma barışını iyileştirerek Türk işgücüne insana yakışır işler yaratmayı amaçlayan MİSGEP'in genel hedefi kapsamında, Ağustos 2018 tarihli İş Tanımı (İş Tanımı), İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politika Sektörel Operasyonel Programı (EESP SOP), 2014-2020'ye göre ulaşılması gereken bir dizi spesifik sonucu ortaya koymaktadır. Bu faaliyetler, ilgili bölümlerdeki üniversite öğrencileri, mesleki ve teknik liselerdeki maden teknolojileri bölümlerindeki branş öğretmenleri, mühendisler, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (DGOHS) çalışanları ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK'lar) dahil olmak üzere çeşitli hedef grup ve kuruluşlarda kurumsal kapasite oluşturmaya yönelik bir dizi faaliyet gerçekleştirmeyi amaçlayan Kategori 2'de beş ayrı kategoride gruplandırılmıştır.


Kategori 2 kapsamında oluşturulan beş müdahaleden birinin amacı, Manisa, Zonguldak, Ankara, Kütahya, Çorum, Muğla, Balıkesir, Bolu, Bursa, İzmir, Kayseri, Elazığ, Adana, Antalya, Karaman, Denizli, Tekirdağ, Sivas, Aydın, Artvin, Çanakkale, Kahramanmaraş, Konya gibi madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu 30 ilde istihdam edilen toplam 1800 mühendis ve iş güvenliği uzmanına bir günlük teorik ve uygulamalı teknik eğitimler vermektir. , Afyon, Erzincan, Edirne, Amasya, Eskişehir, İstanbul, Kastamonu.


Bu özel amaç çerçevesinde önerilen yönteme uygun olarak aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır:


• Derinlemesine görüşmeler: Hedefteki çeşitli grupların eğitim ihtiyaçlarını ve yapısını belirlemek için uygun bir çevrimiçi teknoloji aracılığıyla dört odak grup toplantısı (derinlemesine görüşme) yapılmıştır:

o Odak grup 1: Sadece DGOHS bünyesinde çalışan mühendisler ve iş güvenliği uzmanları;

o Odak grup 2: Sadece kömür ve metal madenciliği işletmelerinde çalışan mühendisler;

o Odak grup 3: Sadece maden işletmelerinde çalışan iş güvenliği uzmanları; Ve

o Odak grup 4: Madencilik sektöründeki çeşitli meslek odalarının temsilcileri ve maden mühendisliği bölümlerinden akademisyenler.


Bu dört odak grup toplantısı, moderatör Doç. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Şimşek:

• Sizce madencilik sektöründe (İSG) en sorunlu alan hangisidir?

• Sizce bu alan neden sorunlu bir alan?

• Sizce bu zorluğun üstesinden gelmek için ne tür eğitim/öğretim programlarının dikkate alınması uygun olabilir?

• MİSGEP kapsamında yapılacak eğitimlerden beklentileriniz nelerdir?

• Sizce madencilik sektörü için geliştirilmesi gereken diğer konular nelerdir?

Her bir odak grup çalışmasında katılımcıların paylaştığı yanıtlar tematik olarak özetlenmiş ve her soru için ortak noktalar gruplanarak aşağıdaki alanları kapsayacak şekilde raporlama sürecinde kullanılmıştır:

• madencilik sektöründe İSG bağlamında eğitimlerle geliştirilmesi gereken konular ve nedenleri;

• Madencilik sektöründe İSG kapsamında iyileştirme için ihtiyaç duyulan eğitim yapısı; Ve

• güvenlik kültürü bilinci.

Her odak grupta, odak grubun profiline bağlı olarak ortak temalar dışındaki noktalara dikkat çekildiği unutulmamalıdır:

• Operasyon Faydalanıcısından (OB) mühendisler ve teknik uzmanlardan oluşan ilk odak grubunda “eğitim-teşvik-denetim” üçlü ayağına duyulan ihtiyaç dikkat çekici bir konuydu.

• Metal ve kömür madenlerinde görev yapan ve farklı yıllara sahip mühendislerden oluşan ikinci odak grupta, İSG ile ilgili konularda işveren taahhüdünün belirleyici olduğuna dikkat çekilmiştir.

• Farklı maden türlerinde görev yapan mühendis ve iş güvenliği uzmanlarından oluşan üçüncü odak grup toplantısında kağıt üzerinde kalmayan İSG eğitimlerinin gerekliliği vurgulanan konu oldu.

• Meslek odalarından katılımcılar ve maden mühendisliği bölümlerinden akademisyenlerle gerçekleştirilen dördüncü odak grup çalışmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin kurulması ve sürdürülmesinde yaşanan sorunlar ele alınmıştır.

Sonuç olarak:

Bu dört odak grup toplantısında, müdahale kapsamında tanımlanan temaların, alandaki paydaşların ihtiyaçları ile örtüştüğü gözlemlenmiştir. Daha spesifik olarak, müdahale hedefleri doğrultusunda önerilen eğitim programlarında ele alınan konular olan “acil durumlara hazırlık ve kriz yönetimi, risk değerlendirme yöntemleri ve yönetim sistemi yaklaşımı ve madencilikte en iyi İSG uygulamaları” odak grup toplantılarında tüm grupların paylaştığı konular olmuştur.

Son olarak, MİSGEP kapsamında yapılması önerilen eğitim programlarının içeriğini ve yapısını belirlemek amacıyla paydaşlarla yapılan odak grup toplantıları, proje hakkında bilgi paylaşımına da olanak sağladığı için katılımcılar tarafından olumlu bir olay olarak görülmüş ve bu tür toplantıların OB tarafından paydaşların görüşlerinin alınması amacıyla düzenlenmesi katılımcılar tarafından önemli bulunmuştur.