Doğal Bacillus sp Suşlarından Halofilik Mezofil ve Cold aktif alkaline ve nötral Keratinaz ve Kollajenaz Enzim Eldesi Karakterizasyonu Tavuk Tüyü Yün ve Kollajenin Enzimatik hidrolizi Hidrolizatların Yem Gübre Kozmetik ve Tedavide kullanılabilirliği


Creative Commons License

ARIKAN B. (Yürütücü), KOCAMAZ S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Doktora, 2019 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Doktora
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2019
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2025
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Proje Özeti

Tavuk tüyü, yün, kıl, gaga ve toynak gibi yapılar yaklaşık %90-92 aralığında saf protein içermektedirler. Tavuğun yaklaşık %8 i tüyden oluşmaktadır. Tavukçuluk endüstrisinin ülkemizde hızla gelişmesi (yıllık 2 milyon ton et üretimi) sonucu önemli bir tüy üretimi gerçekleşmektedir. Atık şeklinde doğaya atılan tüy çevre sorunu yaratmanın yanı sıra önemli bir ekonomik kayba yol açmaktadır.
Kollajen lifli bir proteindir ve en çok bağ dokusu, cilt, tendon, kıkırdak, diş, tırnak ve saçta bulunur. Kolajen, tüm yüksek yüksek yapılı canlılarda bol miktarda bulunur. Bu yapılar, hayvan vücudundaki toplam proteinlerin% 30'unu oluşturan ve memelilerde en bol bulunan proteindir. Balıkların işlenmesi sırasında, balık ağırlığının yaklaşık % 75'ini oluşturan ve kafa, deri, kemik ve pullardan oluşan önemli miktarda atık üretilir. Bu yan ürünler biyoaktif özelliklere sahip zengin bir kollajen kaynağıdır.
Keratin ve kollajenin doğada hidrolizi uzun bir süreç olup, ortamda bulunan mikroorganizmalardan (özellikle Bacillus sp. ve Streptomycet sp. gibi) salgılanan keratinaz ve kollajenaz entimlerinin hidrolitik aktiviteleri sonucu gerçekleşmektedir. Doğada meydana gelen hidroliz sonucu açığa çıkan son ürünler ekosistemin sürdürülebilir verimliliğinde önemli bir yere sahiptirler. Çalışmamızda hedefe dönük izolasyonların yapılması ve optimize edilmiş laboratuar koşullarında enzim üretimi ve hidroliz işlemleri sonucu elde edilecek ürünlerle çok farklı alanlarda farklılık yaratılması hedeflenmektedir.
Bu çalışmada, tuz gölü, keratin ve kollagen atıklarının bulunduğu ortamlardan alınan alkali, nötral, mezofil ve cold aktif keratinaz ve kollagenaz enzim üreticisi doğal Bacillus sp. suşlarının izolasyonu, identifikasyonu (morfolojik, biyokimyasal, 16S rRNA ve filogenetik ağacının çıkarılması); yüksek düzeyde mezofil, cold, alkali ve nötral keratinaz ve kollagenaz ürettiği saptanan suşlarda genetik manipülasyonlar  (UV mutasyonu) yapılarak keratinaz ve kollagenaz üretimin arttırılması, bu suşların kültür koşullarının optimizasyonu; keratinaz ve kollagenaz üretimi, saflaştırılması, karakterizasyonunun yapılması amaçlanmaktadır. Keratinaz enzimi ile tavuk tüyü ve koyun yününün enzimatik hidrolizi ile elde edilecek amino asit karışımlarının hayvan yemi ve sıvı gübre katkı maddesi olarak kullanılması, Kollagenaz enzimi ve hidrolizatının yara dokusu, yanık tedavisi, selülit, anti aging ajanı olarak, et ürünlerinin hazırlanması, lipom tedavisi ve diyabetik ayak yaralarının iyileştirilmesinde kullanılması hedeflenmektedir.