Biyo-işaret Geri Beslemeli Deneysel Amaçlı Robotik Kol Ortezi Tasarımı


Creative Commons License

BAYSAL C. V. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2015

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2013
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2015

Proje Özeti

Özet:

Günümüzde fizik tedavi ve rehabilitasyon sahalarında gelişmiş tedavi ve destek araçları kliniklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu araçlardan ortezler, insan vücudunda bulunan herhangi bir extremitede (alt veya üst) gerçekleşen fonksiyon kaybının aktif hale gelebilmesi için, tedavi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılan cihazlardır. Ortezlerin, statik, dinamik ve robotik ortezler gibi  çeşitli alt kategorileri vardır.

Robotik ortezler, felç, beyin travması ve çeşitli nörolojik - kas koordinasyon bozukluklarında ve diğer motor beceri eksikliklerinin erken rehabilitasyonunda çok tekrarlı egzersiz aletleri olarak yaygın ve başarılı olarak kullanılmaktadır. Ancak, halen ülkemizde bu konularda yapılan araştırma çalışmaları başlangıç düzeyindedir.

Bu projede, deneysel amaçlı bir robotik kol ortezi tasarlanıp prototip imali gerçekleştirilmiştir. Tasarımda, insan kolu dirsek eklemini hedef alan ve literatürde çok az çalışılmış olan “Pnömatik Yapay Kas” kullanılarak, antagonist çalışma esaslı bir ortez imal edilmiştir.

Tasarlanan ortez için gereken tüm mekanik, pnömatik, elektronik tasarım ve imalatlar ve yazılımları gerçekleştirilmiştir. Yapılan test çalışmalarında, ortezin  gerek kuvvet gerekse de hareket yörüngeleri açısından başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, elde edilen ortez prototipi halihazırda testler ve  daha ileriki aşama çalışmalar için deney platformu olarak kullanılacaktır.