Akbay Yumurtacı Hibritlerin Verim Performanslarının Ar-Ge Kümes Şartlarında Karşılaştırılması


Creative Commons License

Baylan M. (Yürütücü), Çelik Baykal L., Yenilmez F., Kurşun K., Kutay H.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2021 - 2023

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2023

Proje Özeti

AKBAY, TAGEM Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün geliştirmiş olduğu beyaz yumurtacı bir hibrittir. Hibrit ebeveynlerinde sürekli ıslah çalışmaları devam etmekte olup, farklı zamanlarda ve bölgelerde verim performansları belirlenmektedir. Bu projede elde edilen bu yerli hibritin Çukurova Üniversitesi Ar-Ge koşullarında iki farklı yetiştirme sisteminde performans değerlerini belirlemek amacıyla planlanmıştır.

Araştırma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Tavukçuluk Biriminde yapılmıştır. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünden alınan 700 adet Akbay civciv Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tavukçuluk Ünitesi yarka büyütme  kümesinde  büyütülmüştür.  Büyütme döneminde bakım besleme, ışıklandırma ve aşılama programı projede belirtildiği gibi uygulanmış olup hayvanlarda yem tüketimi ve canlı ağırlıkları  büyütme dönemi boyunca alınmıştır. Yarka dönemi sonunda hayvanların yarısı(300 adet) kafes sistemine taşınmış, diğer yarısı(300 adet) ise serbest sistem (free-range) kümesine yerleştirilmiştir.  Her iki yetiştirme sisteminde de 18. Hafta itibariyle yumurta verim kayıtları alınmaya başlanmıştır.

 Akbay hibritlerde yumurtlama döneminde cinsel olgunluk yaşı ve ağırlıkları, deneme başı ve deneme sonu canlı ağırlıklar, haftalık olarak yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranları ve aylık olarak yumurta iç ve dış kalite özellikleri belirlenmiştir.  

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde geliştirilen Akbay hibritinin Serbest (Free-Range) ve kafes sistemi olmak üzere iki farklı yetiştirme sisteminde verim performansı karşılaştırıldığında, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları bakımından serbest sistemde yetiştirilen hayvanlarda daha yüksek değerler elde edilmiştir. Yumurta iç ve dış kalitesi açısından ise gruplar arasında önemli bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak Akbay yerli hibritlerinin her iki yetiştirme sisteminde de yetiştirilebileceği söylenebilir.